Fragmente nga kryevprat “Sundimtari”, “Gjuetari i balonave” dhe “Kështu foli Zarathustra”

10 Qershor, 2020 - 4:30 pm

– Niccolò Machiavelli, “Sundimtari”

“Njeriu në përgjithësi gjykon më shumë nga shqisa e të pamurit se sa nga ajo e prekjes, sepse të gjithë mund të shohin por pak mund të testojnë nga ndjenjat. Të gjithë e shohin ata që paraqitesh se je, por pak e dijn atë që vërtetë je; dhe ata pak nuk guxojnë të mbajnë qëndrim kundër opinionit të shumicës.”


–  Khaled Hosseini, “Gjuetari i balonave”

“Jam shumë e frikësuar sepse jam shumë e lumtur. Një lumturi e tillë është shumë e frikshme. Ata ta lejojnë këtë lloj lumturie vetëm kur janë duke e përgatitur të marrin diçka prej teje.”


– Friedrich Nietzsche, “Perëndimi i idhujve”

“Liria është vullneti për të qenë përgjegjës për veten.”

“Koncepti im për lirinë – Vlera e një gjëje nganjëherë nuk qëndron tek ajo përmes së cilës dikush e arrin atë, por në atë që dikush jep për të – ajo që na kushton neve. Institucionet liberale pushojnë së qenuri liberale në momentin që ato realizohen: pas kësaj, nuk ka asgjë më të keqe dhe nuk ka asnjë lëndues më të madh të lirisë se sa institucionet liberale.”

“Nëse dëshiron të përpiqesh për paqe të shpirtit dhe kënaqësi, atëherë beso; nëse dëshiron të jesh një përkrahës i së vërtetës, atëherë pyet.”


– Friedrich Nietzsche, “Kështu foli Zarathustra

“Po ju përgjërohem, o vëllezër, qëndrojini besnik tokës, e mos u besoni atyre që ju flasin për pritshmëri pastokësore! Janë helmatisës, të vetëdijshëm ose jo; janë përçmues të jetës, njerëz në prag të vdekjes, të helmuar edhe vetë nga vetvetja; toka është e lodhur prej tyre. Oh, sikur të zhduken përgjithmonë!”

“Kështu më tha një ditë djalli: “Edhe Zoti e ka ferrin e tij, domethënë është dashuria e vet për njerëzit.

E kam dëgjuar rishtazi shqiptimin e këtyre fjalëve: “Zoti vdiq; e vrau mëshirimi i tij për njerëzit.”

Të fundit

Të ngjajshme