Historia e vërtetë dhe misterioze e Piper Pied of Hamelin

19 Qershor, 2021 - 11:56 am

Shumë njerëz e njohin historinë e Pied Piper of Hamelin, megjithatë, pak e kuptojnë se historia bazohet në ngjarje të vërteta, të cilat u shndërruan në vite në një përrallë për të trembur fëmijët.

Për ata që nuk e njohin këtë përrallë, Pied Piper of Hamelin interpretohet në qytetin Hamelin më 1284, Gjermani. Ky qytet, po përballej me një infektim me minj dhe u shfaq Piperi, i cili premtoi të hiqte qafe minjtë në këmbim të një pagese, për të cilën banorët e qytetit ranë dakord.

Megjithëse, Pied Piper i shpëtoi nga minjtë duke i larguar me muzikën e tij, por njerëzit e Hamelinit u tërhoqën pas premtimit të tyre. Gazsjellësi i tërbuar u largua, duke u zotuar për hakmarrje. Më 26 korrik të po atij viti, Piperi u kthye dhe i drejtoi fëmijët larg, për të mos u parë më kurrë, ashtu si bënë minjtë.

Sidoqoftë, një ose tre fëmijë u lanë pas, varësisht se për cilin version thuhet. Njëri nga këta fëmijë çalonte dhe nuk mund të vazhdonte, një tjetër ishte i shurdhër dhe nuk mund të dëgjonte muzikë, ndërsa i treti ishte i verbër dhe nuk mund të shihte se ku po shkonin fëmijët e tjerë.

Regjistrimi nuk tregon minj

Regjistrimi më i hershëm i njohur i kësaj historie është nga vetë qyteti Hamelin. Është përshkruar në një dritare me njolla të krijuara për kishën e Hamelin, e cila daton rreth vitit 1300 pas Krishtit. Edhe pse u shkatërrua në vitin 1660, disa llogari të shkruara kanë mbijetuar. Më e vjetra vjen nga dorëshkrimi i Lueneburgut (c 1440 – 50), i cili thoshte:

“Në vitin 1284, në ditën e Shenjt Gjonit dhe Palit më 26 qershor, nga një njeri misterioz, i veshur me shumë lloje ngjyrash, 130 fëmijë të lindur në Hamelin u joshën dhe humbën në vendin e ekzekutimit”.

Një fillim të vitit 1384 në regjistrat e qytetit Hamelin gjithashtu thotë me zymtësi, “Janë 100 vjet që kur fëmijët tanë u larguan”.

Rruga e supozuar ku fëmijët janë parë për herë të fundit sot quhet Bungelosenstrasse (rrugë pa daulle), pasi askush nuk lejohet të luajë muzikë ose të kërcejë atje. Rastësisht, thuhet se minjtë mungonin në llogaritë e mëparshme, dhe vetëm i shtuan historisë rreth mesit të shekullit të XVI-të. Për më tepër, dritarja e qelqit me njolla dhe burimet e tjera kryesore të shkruara nuk flasin për murtajën e minjve.

Çfarë ndodhi realisht në Hamelin?

Nëse zhdukja e fëmijëve nuk ishte një akt hakmarrjeje, atëherë cili ishte shkaku i tij për veprimet e Pied Piper? Ka pasur teori të shumta që përpiqen të shpjegojnë se çfarë ka ndodhur me fëmijët e Hamelin.

Një teori sugjeron që fëmijët vdiqën për disa shkaqe natyrore, dhe se Pied Piper ishte në të vërtetë një personifikim i vdekjes. Është sugjeruar që fëmijët ishin viktima të asaj murtaje. Megjithatë, Vdekja e Zezë ishte më e ashpër në Evropë midis viteve 1348 dhe 1350, më shumë se gjysmë shekulli pas ngjarjes në Hamelin.

Një teori tjetër sugjeron që fëmijët në të vërtetë ishin dërguar nga prindërit e tyre, për shkak të varfërisë ekstreme në të cilën po jetonin. Megjithatë, një tjetër teori spekulon se fëmijët ishin pjesëmarrës të një “Kryqëzate Fëmijësh”, të dënuar dhe mund të kishin përfunduar në Rumaninë e ditëve moderne.

Ekziston gjithashtu sugjerimi që largimi i fëmijëve të Hamelin të lidhet me Ostsiedlung, në të cilin një numër gjermanësh lanë shtëpitë e tyre për të kolonizuar Evropën Lindore. /ancient/ KultPlus.com

Të ngjajshme