Lidhja e Krijuesve Shqiptarë në Mërgatë ndan çmimet e artit

1 Dhjetor, 2020 - 1:00 pm

Lidhja e Krijuesve Shqiptarë në Mërgatë ka ndarë tetë çmimet për krijuesit në mërgatë në zhanre të ndryshme të artit.

Çmimet u shpallën në kuadër të festës së Pavarësisë dhe fituesit janë bërë të ditur nga kreu i saj poeti Musa Jupolli.

Dita e Flamurit shkruhet me shkronja t’arta, ndaj në këtë ditë madhore të kombit Lidhja e Krijuesve Shqiptarë në Mërgatë ndanë këto shpërblime:

Shqipe Bytyqi: Pena e Artë “Martin Camaj”

Rexhep Rifati: Për veprimtari jetësore (Dielli Dardan)

Gani Bytyçi: Çmimi Vjetor LKSHM

Sylë Bajrami: 28 Nëntori-Dita e Flamurit

Violeta Allmuça: Alfabeti- Kongresi i Manastirit

Falenderim

Hazir Mehmeti:

Për libër të vitit «Pranverë e Helmuar»

Mirënjohje

Gonxhe Letmi Begisholli

N’artin e poezisë për fëmijë dhe të rritur

Mirënjohje

Ilaz Hysaj

Për veprimtari atdhetare e kulturor

Kritika letrare përcakton vlerën artistike të artit, letërsisë, shkencës, kulturës gjuhësore, sportive dhe edukuese, arritjen, po edhe frymëzimin, dhe na bënë që të ndjehemi mirë me artin, me filozofinë, me jetën shpirtërore!

Shqipe Bytyqi

Kësaj radhe me pëlqim dhe pajtim të Kryesisë së LKSHM-së, Pena e Artë «Martin Camaj» i jepet Shqipe Bytyqit.

Shkrimet, poezia e Shqipe Bytyqit janë të kohës, kohë kjo e kalimit nga dhimbja në shpresë!

Në shkrimet e Zonjës Bytyqi gjejmë plagtë e atdheut, në veçanti Dardaninë e plagëve të këtij shekulli, po edhe shpresën për t’arritur ditë më të mira, aty ku letrat dhe filozofia banojnë me një çerdhe dashurie me historinë, me kulturën arbërore për njohje, për studime!

Rexhep Rifati

Për Vepër Jetësore «Dielli Dardan» çmohet kontributi i Rexhep Rifatit n’udhëtimet e tij të palodhshme, ku gjejmë shpirtin e krijuesit, gazetarit e fotografit me përshkrime dhe filozofi të pasur, me fotografi kujtimi që do të ruhen brez pas brezi, me theks udhëtimet e Z. Rifatit në venbanimet e arbëreshëve janë pasuri që i kalojnë të gjitha çmimet!

Gani Bytyçi

Proza, poezia dhe arti figurativ ke Gani Bytyçi thuase janë me një udhëtim të pandarë!

Aty ku pena dhe brusha ndihen mirë jeta ka kuptim, ky kuptim rrjedh si lumë në artin e dhe kulturën e Gani Bytyqit!

Sylë Bajrami

Po patët pak kohë të njohtoheni për traditat arbërore ndaluni të Sylë Bajrami, po patët edhe pak kohë më shumë dëgjojeni me nota të bukura shpirti si lumë që rrjedhë në trojet e Arbërit poezitë dhe këngët e Sylë Bajramit!

Violeta Allmuça

Shkrimet e Zonjës Allmuça n’artin e letrave janë kulturë, tema dhe stili i saj janë pasuri e një gjuhe të rrjedhshme që lënë kujtesë dhe adhurim në renditje të letrave të bukura shqipe, ndaj Alfabeti është në shpirtin e krijueses Allmuça!

*

Falenderim

Hazir Mehmeti,

Mësues i gjuhës, i artit dhe dashurisë për Atdhe, i vyer në tema të njëshme që të ndirtësohet me të dhëna jeta e të riut, të njihet historia dhe vuajtja shqiptare, e veçmas ajo e Dardanisë të një shekulli të dhimbjeve!

Libri «Pranverë e Helmuar» do të mbetet në arkivat e Atdheut si dëshmi e një Epoke të plagëve të mëdha!

Mirënjohje

Gonxhe Letmi Begisholli

Kthehuni nga Dibra, që ta shohim lindjen e diellit, që t’i mësojmë fëmijtë tanë për gjuhën dhe kulturën shqiptare!

Pa kaluar nepër poezinë për fëmijë vështirë do ta keni të shkruani vargje për të rritur, do të thonte poetja Gonxhe Letmi Begisholli !

Mirënjohje

Ilaz Hysaj

Ka vite e vite në udhëtimet e tij për Çeshtjën e Pavarësisë së Kosovës, ka vite e vite që asnjëhrë nuk iu nda «barra» si t’i ndihmohet Atdheut!

Ilaz Hysaj që n’orët e hershme i dhe kuptim kulturës dhe artit të kombit, n’ecjet e tij në takime të rëndësishme që të kalohet porosia për njohje të Kosovës në diplomacinë dhe politikën ndërkombëtare!

Po edhe angazhimet e tij në shkrime, proza jete e poezi, metaforë e ruajtur në artin e tij të shenjtë, aty ku piqen e bukura dhe dhimbja!/ Diaspora shqiptare/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme