“Ne duhet të zbulojmë pasionin tonë përpara se ta ndjejmë atë”

18 Korrik, 2021 - 10:00 am

Jean-Paul Sartre (Zhan-Pol Sartri), lindi më 21 qershor të vitit 1905. Ishte filozof francez dhe autor, një nga figurat kryesore të filozofisë së ekzistencializmit, dhe filozofisë në përgjithësi, përfshi atë marksiste të shekullit XX. Sartri ndikoi edhe në sociologji, kritikë, studime letrare, dhe vazhdon të ndikojë. Ai mbeti i angazhuar deri në fund të jetës së tij (viti 1980).

“Dua të largohem, të shkoj diku ku me të vërtetë është vendi im, ku përshtatem…por vendi im është askund, jam i padëshiruar”.

“Jeta nuk ka kuptim në momentin që ju humbisni iluzionin e të qënit të përjetshëm”.

“Çdo gjë, çdo gjë do të ishte më mirë se agonia e mendjes, kjo dhimbje që të gërryen, por që nuk dhemb kurrë mjaftueshëm”.

 “Ferri janë njerëzit e tjerë”.

 “Ne nuk dimë çfarë duam dhe përsëri jemi përgjegjës për atë që jemi”.

 “Çdo gjë është zbuluar përveç faktit se si jetojmë”.

 “Çdo gjë që ekziston është lindur pa arsye, përzgjatet në gjendje të dobët dhe vdes rastësisht”.

 “Ne duhet të zbulojmë pasionin tonë përpara se ta ndjejmë atë”.

 “Njeriu nuk është shumatorja e gjërave që ka, por shumatore e atyre që nuk kanë dhe atyre që mund të kishin”.

 “Ora tre e natës është gjithnjë shumë herët ose shumë vonë për të bërë atë që ti do”.

 “Dikush është çfarë ai do të kërkojë të jetë dhe çfarë do të bëhet”.

 “Zoti është mungesa. Zoti është vetmia e njeriut”.

 “Njeriu është një pasion i kotë”.

 “Njeriu është i dënuar për të qenë i lirë, sepse sapo hidhet në botë, ai është përgjegjës për çdo gjë bën”. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme