Për nder të Ditës Botërore të Librit, Primo Shllako solli një frymë tjetër nga përvoja e tij

23 Prill, 2019 - 9:07 pm

Me rastin e Ditës Botërore të Librit sot në  Fakultetin e Filologjisë në Universitetin në Prishtinë u mbajt një diskutim me shkrimtarin e njohur Primo Shllakun, shkruan KultPlus.

Diskutimin e  hapi profesori i letërsisë shqipe Ag Apolloni i cili tregoi se si e kishte parë ardhjen e Shllakut në letërsinë e Shqipërisë, dhe me ardhjen e tij e kishte ndjerë që fjala shqipe kishte mbërritur nivelin më të lartë të dëgjimit.

“Ardhjen e Primo Shllakut në letërsi e sidomos në letërsinë e Shqipërisë e shoh si një ringjallje të fjalës në kuptimin e fjalës shqipe të pacenzuruar, Primo njihet për mungesën e kompromisit ndaj çështjes  së gegnishtës dhe  çështjes së standardes kështu duke ngritur  toskërishten dhe duke mënjanuar gegërishten, Primo është një autor gegë dhe duke qenë një autor gegë është një autor gjithëshqipëtarë, pra nuk është autor i standardit. Nuk lexohet shumë prej policëve të standardit, prej kritikëve tradicional, sigurisht Primo e bënë këtë reagim jo për ta kthyer këtë në vend, për ta kthyer këtë në një traditë. Ka lexuar Eliotin “Tranditat gjatë talentit individual” duke e ditur që po su përvetësua traditat ne s’mund ta shfaqim dot as talentin tonë individual” tha Apolloni.

Ai gjithashtu tregoi se si Shllaku rikthehet në traditën e letërsisë së Buzukut e më pastaj  ringjallë letërsinë e sotme duke e bërë të duket e re.

“Me qenë se tradita ishte në gjuhen gegërishte  prej Buzukut, Shllaku i kthehet asaj tradite dhe sigurisht që traditën e përbëjnë 5 shekuj e jo 4-5 dekada, pra ka zgjedh me hesht në ato dekadat të pushtimit për t’ iu rikthyer traditës,  por gjithmonë duke pasur parasysh Ezra Pound që kishtë thënë “Make it neë”  bëje të dukut e re, duke marrë diçka të vjetër duke e bërë të re. Dhe kur lexojmë poezinë, prozën e Shllakut e shohim që urdhri i Pound-it ka funksionuar për mrekulli në letërsinë e tij”, shtoi më tej shkrimtari Apolloni.

Duke lexuar poezin e tij “Dashunia fillon prej gjysmës”, fjalën e mori vet shkrimtari Primo Shllaku, i cili tregoi se pse ka heshtur gjatë regjimit dhe pse ka filluar të shkruaj tani.

“Ashtu si të folurit që e ka të kundërt heshtjen ashtu edhe heshtja e ka aftësinë e saj folëse, pra njeriu në jetën e vet karakterizohen me dy faktor madhor të padukshëm jetën dhe vdekje.  Vjen një kohë që ti nuk duhesh të flasësh, ti nuk duhet të shkruash , ti nuk duhet të rezistosh sepse jeta ka vënë një kurth dinake kurthin e vrapimit pas sirenave, duke e ditur se çfarë i ndodhi Odiseut pas ndoqi sirenat, pra Odiseut i Omerit hipotetik zgjodhi shurdhërinë, ndërsa unë si një molekulë e Odiseut  zgjodha memecerinë” tha Shllaku./ Xheneta Uka/KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme