“Televizioni degradon njerëzit e kulturuar”

2 Dhjetor, 2017 - 9:28 am

UMBERTO ECO

“Televizioni degradon njerëzit e kulturuar dhe kultivon njerëzit që bëjnë një jetë degraduese.”

“Librat nuk janë bërë për tu besuar, por për t’u hetuar. Kur lexojmë një libër nuk duhet të pyesim veten çfarë thotë, por çfarë nënkupton”

“Çfarë është dashuria? Nuk ka asgjë në botë qoftë humane apo djallëzore apo çfarëdoqoftë që mund të deportojë në shpirtin e njeriut si dashuria”

Umberto Eco ishte një nga filozofët, kritikët letrarë dhe novelistët më të shquar të kulturës italiane dhe ndërkombëtare. Ai ishte një intelektual i mistershëm. Novela e tij në vitin 1988 “Il pendolo di Foucault” e përshkruan atë si një person që kupton kodet e Da Vinçit.

Babai i tij, Gjulio ishte një llogaritar para qeverisë e cila e thirri atë të punoje në 3 lufta. Gjatë luftës së dytë botërore, Umberto dhe nëna e tij, Xhovana, u shpërngulen në një fshat në Piemont, në mal. Eko mori një kulturë tjetër dhe ai bëri referenca ne shitje dhe dhuroi në punën e tij dhe ne intervista. Librat e tij janë të përkthyer në shumë gjuhë të huaja. Romani i tij më i njohur është “Emri i trëndafilit” (“Il nome della rosa”, 1980). / KultPlus.com

Të ngjajshme