займ на карту онлайн потребительский кредит

Besa Luzha flet për Chopin Piano Fest Prishtina, festivali i cili nisë sonte

5 Prill, 2018 - 4:30 pm

Alberina Haxhijaj

Sonte mbrëma, me fillim prej orës 20:00 do të hapet edicioni i radhës i CHOPIN PIANOFEST PRISHTINA. Edicioni i nëntë i festivalit do të sjellë nga 5 deri me 24 prill koncerte, masterklasa e ligjërata të ndryshme, traditë kjo të cilën festivali e ndjekë vit për vit, gjithmonë drejt perfeksionit dhe ngritjes së nivelit muzikor.

KultPlus ka takuar Besa Luzhën, pjesë e këtij Festivali, e cila jep më shumë detaje rreth koncertit, risive por edhe problemeve aty këtu me të cilat ballafaqohet një festival me traditë si CHOPIN.

CHOPIN hapet sonte, me fillim prej orës 20:00 me instrumentistin Vasco Dantas Roch nga Portugalia.
Për më tepër zbuloni nga intervista e Besa Luzhës për KultPlus.

Jemi në prag të edicionit të ri të “Chopin PianoFEST Prishtina”, cilat do të jenë risitë e këtij edicioni?
Chopin Piano FEST Prishtina me fizionominë e vet të veçantë ka për fokus artin e performimit pianistik me formatin tashmë standard të programit: koncertet recitale solistike, bashkëpunimet kamertale në mes të pianos dhe instrumenteve të tjera ose zërit (këndimit) dhe kurorëzimi i festivalit me bashkëpunimin e pianistëve të shquar me orkestrën duke performuar kryevepra të repertoarit për piano e orkestër.
Risitë janë gjithmonë në aspektin stilistik, teknik dhe artistik që sjellin artistët e ndryshëm, shumë nga ta me përvojë tashmë të gjatë të performimit në kryeskenat botërore, por edhe talent të rinj performues, fitues të çmimeve ndërkombëtare dhe mundësia për prezantim edhe të artistëve të ndryshëm nga Kosova.

Festivali veçohet për programin të cilin e sjellë, cilat janë veçantitë e programit këtë vit?
Në aspektin programor, secili artist ka lirinë të propozojë programin, veprat e dashura për të dhe për publikun. Prof. Lejla Pula si presidente dhe drejtoreshë artistike e Festivalit ka punën më të madhe në këtë drejtim sepse gjatë gjithë vitit paraprak kontakton me artistë të ndryshëm dhe bashkëbisedon me ta e kujdeset që programi të jetë sa më i larmishëm.
Ajo që shpaloset është përmbyllja e një pune të madhe me kujdes të përzgjedhjes me finesë. Pianisti protugalez që hapë festivalin, Vasco Dantas Rocha, sjellë vepra nga Chopin, Liszt, e meqë sivjet janë disa përvjetorë të rëndësishëm, do të kemi një program me vepra të Debusy-së për piano (07.04) nga pianisti Francez Jerome Granjon me rastin e përvjetorit të 100 të Debusy.

Pianisti Austriak Gotlieb Wallisch (09.04) sjellë një program të mrekullueshem nga Haydn, Liszt, Schubert, Brahms. Dueti nga Kroacia (Lovre Marusic dhe Latica Anic) me 10.04 sjellin kryevepra të repertorit për violoncel dhe piano. Më 12 prill pianistja nga Maqedonia Marija Gjoshevska poashtu sjellë program të bukur për piano solo kryesisht nga Chopin.

Koncerte të tjera vijnë nga 14 prilli e deri në fund të festivalit, për të cilat do të njoftohen shikuesit dhe lexuesit me anë të rrjeteve sociale dhe vetë gazetës KULTPLUS.

Bëhen tetë vite që kur filloi rrugëtimi i këtij festivali, sa ka qenë kjo e vështirë?
Rrugëtimi ka qenë mjaft i vështirë, pa sallë të duhur, me përkrahje financiare gjithmonë të pamjaftueshme për një program të këtillë të pasur me dhjetëra koncerte të nivelit më të lartë artistik. Por kemi vazhduar dhe për çdo vit po bëhet më i lehtë. Sidomos pasi vitin e kaluar e inauguruam sallën e re të Amfiteatrit të Bibliotekës Universitare, së paku problemin e sallës e këmi zgjedhur.Por mendojmë se me përkrahje më të madhe nga institucionet mund të sjellim edhe më shumë artistë, edhe më shumë risi, edhe më shumë vlera.
Rrugëtimin tonë e bëjnë më të lehtë partnerët tashmë tradicionalë të Festivalit, Raiffeisen Bank Kosova, Minsitria e Kulturës, Komuna e Prishtinës dhe Z-Mobile.
Kemi përkrahjen edhe simbolike të ambasadave prej nga vijnë artistët, e shumë me vlerë është përkrahja e miqve të festivalit që me shërbimet e tyre mundësojnë realizimin e gjithë këtij organizimi.
Krejt organizimi do të ishte i mangët pa përkrahjen e madhe që i japin festivalit mediat, të shkruara dhe televizive që promovojnë çdo mbrëmje, informojnë qytetarët, intervistojnë artistët dhe marrin përshtypjet e tyre për festivalin, për Kosovën. Përkrahja e mediumit tuaj KultPlus që në mënyrë të gjerë raporton për çdo aspekt të festivalit është shumë me vlerë dhe për këtë jemi falënderues. I gjithë bashkëpunimi është si një zingjir me shumë hallka dhe secila ka vlerën e vet dhe mungesa e cilësdo hallkë do të shkaktonte çrregullim në gjithë organizimin.

Çfarë nënkupton për Kosovën të pasurit e një festivali që është edhe pjesë e Federatës Internacionale të Asociacioneve të Chopin-it?
Duhet thënë me këtë rast se Asociacioni Kosovar i Chopin-it si anëtar i UNESCO-s përmes anëtarësisë në Federatën Internacionale të Shoqatave të Chopin-it (IFCS) i jep vlerë të shtuar edhe dimension ndërkombëtar qe afirmon dhe avanson imazhin kulturor të Kosovës si një realitet i çmuar dhe me shumë vlerë.

Mendoni se janë falënderuese institucionet për organizimin e një eventi të tillë?
Dua të shpresoj që janë, por e di që publiku entuziast është falënderues. Nuk ka kënaqësi më të madhe kur të ndalin në rrugë në shkurt, ose edhe në janar dhe pyesin kur do të mbahet Chopin Festi, cfarë të re ka sivjet, etj. Kjo na shtyn, na motivon të vazhdojmë përkundër vështirësive.

Akoma nuk kemi një sallë koncertale, sa po ndikon kjo në zhvillim e jetës kulturore, në mbajtjen e Chopin PianoFEST Prishtina dhe a e konsideroni problemin si neglizhencë të institucioneve?
Fakti i trishtë se Prishtina akoma nuk arrin të ketë një SALLË KONCERTALE adekuate ku do të mund të mbaheshin festivalet e këtij zhanri, neve si organizatorë por edhe si artistë muzikorë na bën të ndjehemi të zhgënjyer me mos vlerësimin ndaj punës së palodhshme të këtij komuniteti dhe vlerave që ka sjellë ai për shoqërinë tonë në këto 18 vite.
Paraqitjet e dhjetëra artistëve të arrirë muzikorë, mysafirëve të jashtëzakonshëm ndërkombëtarë nga mbarë bota që vijnë dhe performojnë si dhe talenët e rinjë të shumtë që paraqiten parreshtur në skenën tonë do të duhej të jenë nxitje dhe përkushtim të fortë për ta pëfunduar më në fund sagën e ndërtimit të një salle adekuate koncertale në kryeqytetin tonë!

Kur jemi të salla koncertale, ku do të mbahet festivali sivjet?
Mundësia e mrekullueshme që u paraqit vitin e kaluar, me shëndërrimin e një salle të bukur e të rinovuar, ndonëse jo me destinim fillestar për koncerte, mu në mesin e KAMPUSIT UNIVERSITAR, e zgjodhi një problem të madh vetëm përkohësisht dhe kështu Amfiteatri i Ri i Bibliotekës Universitare të Universitetit të Prishtinës, tashmë është bërë shtëpi e dashur dhe e ngrohtë për komunitetin muzikor. Universiteti i Prishtinës me inaugurimin e përbashkët të kësaj salle në vitin e kaluar, u bë partneri ynë kryesor institucional duke ofruar krjimin dhe prezantimin e vlerave artistike në përputhje edhe me misionin e këtij institucioni. Koncertet fillojnë në orën 20.00 dhe janë të gjitha gratis për të interesuarit.
Ju mirëpresim.

Të ngjajshme