EBU konfirmon: Eurovision 2023 nuk do të mbahet në Ukrainë

17 Qershor, 2022 - 12:49 pm


EBU sot ka konfirmuar se për shkaqe të sigurisë Eurovision 2023 nuk do të mbahet në Ukrainë, bisedimet tashmë kanë filluar me BBC që festivali i vitit të ardhshëm të mbahet në Britaninë e Madhe, përcjellë KultPlus.

Deklarata e EBU mbi organizimin e Eurovizionit 2023:

Pas fitores së tyre në Eurovision Song Contest (ESC) në maj, EBU ka eksploruar opsionet për organizimin e konkursit të vitit të ardhshëm me transmetuesin publik të Ukrainës UA:PBC, i cili më parë organizoi ngjarjen në 2017 dhe 2005.

Është bërë një traditë e njohur që fituesi i Eurovision Song Contest organizon konkursin vitin e ardhshëm, duke siguruar disa kritere, duke përfshirë sigurimin e qëndrueshmërisë së organizimit të ngjarjes dhe sigurinë e të gjithë aktorëve, përfshirë publikun, që janë përmbushur.

Duke pasur parasysh luftën e vazhdueshme që nga pushtimi rus i vendit fitues të këtij viti, EBU ka marrë kohë për të kryer një vlerësim të plotë dhe studim fizibiliteti si me UA:PBC ashtu edhe me specialistë të palëve të treta, duke përfshirë çështjet e sigurisë.

Eurovision Song Contest është një nga produksionet televizive më komplekse në botë me mijëra që punojnë dhe ndjekin ngjarjen dhe 12 muaj kohë përgatitore e nevojshme.

Pas analizës objektive, Grupi i Referencës, bordi drejtues i ESC-së, ka arritur të marrë këtë vendim me keqardhje të thellë, por duke pasur parasysh rrethanat aktuale, garancitë e sigurisë që kërkohen për një transmetues për të organizuar dhe prodhuar Eurovision Song Contest sipas Rregullave të ESC, Ukraina kësaj radhe nuk mund të jenë vendi adekuat për t’i plotësuar ato.

EBU dëshiron të falënderojë UA:PBC për bashkëpunimin dhe angazhimin e tyre të përzemërt në eksplorimin e të gjithë skenarëve që nga fitorja e Orkestrës Kalush më 14 maj në Torino dhe ndajnë trishtimin dhe zhgënjimin e tyre që Konkursi i vitit të ardhshëm nuk mund të mbahet në Ukrainë.

EBU ka mbështetur UA:PBC në një gamë të tërë zonash që nga pushtimi. Ne do të sigurojmë që kjo mbështetje të vazhdojë në mënyrë që UA:PBC të mund të ruajë shërbimin e domosdoshëm që u ofrojnë ukrainasve.

Si rezultat i këtij vendimi, në përputhje me rregullat dhe për të siguruar vazhdimësinë e ngjarjes, EBU tani do të fillojë diskutimet me BBC-në, si nënkampion i këtij viti, për të pritur potencialisht Konkursin e Këngës së Eurovizion 2023 në Mbretërinë e Bashkuar.

Është qëllimi ynë i plotë që fitorja e Ukrainës të pasqyrohet në shfaqjet e vitit të ardhshëm. Ky do të jetë një prioritet për ne në diskutimet tona me nikoqirët e ardhshëm. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme