‘Moj Hatixhe, N’Shami T’Kuqe’ e Hamide Sadikut (VIDEO)

6 Tetor, 2019 - 4:40 pm

Falenderimin për këngën ‘Moj Hatixhe, n`shami tkuqe’ duhet t’ia atribuojmë Hamide Sadikut.

Hamidja është këngëtare e njohur. Hamide Sadiku ka qenë këngëtare dasmash, defatore aktive në vitet e 70’ta dhe 80’ta të shekullit 20. Ajo ka jetuar me burrin e saj Ismetin në Gurrakoc, komuna e Istogut.

Ata si çift nuk kanë pasur fëmijë, por Ismeti me një grua tjetër ka pasur fëmijë dhe kanë vazhduar të jetojnë në një bashkësi familjare.

Sipas disa burimeve në internet, ajo jeton ende në Hanover, Gjermani.

Hamidja ka interpretuar edhe me Rizah Bllacën, Salih e Feriz Krasniqin, Augustin Ukajn e zëra të tjerë të folklorit shqiptarë.

Ajo i takon komunitetit rom dhe ka qenë defatore me nam dhe shumë e kërkuar ndër shqiptarë për dasmat e tyre në komunën komunën e Istogut dhe me gjerë. Thuhet se ka qenë shumë e vendosur për nga karakteri dhe grua hokatare që ka krijuar atmosferë të këndshme në dasma.

Megjithatë, thuhet se fajin pse historia e ka lënë kaq në harresë Hamiden është fakti se i takon komunitetit rom, dhe kjo ka mund të ndikojë që ajo të mos e marrë famën e dëshirëuar.

Kënga e saj “Hatixhe” u bë e famshme përsëri në vitin 2017 për shkak të përpunimit të kësaj kënge nga Mixey dhe Capital T, gjë që u pëlqye shumë nga fansat dhe u shndërrua në Hit veror për vitin 2017.

Këto janë fjalët e kangës:

Moj Hatixhe moj n’shami t’kuqe,
T’i ngjyn nana moj flokt e kuqe.

Flokt e kuqe t’i shitoftë zana,
A po t’dhimen-o baba e nana?

Baba e nana, moj dy vllaznia,
Shkoj te burri po m’merr pleqnia.

Shkoj te burri po m’merr pleqnia,
Per kanaci po m’rrokin fmija.

Per kanaci po m’rrokin fmija,
Dy herë n’ditë-e o-do fshi shpia.

Dy herë n’ditë-e o-do fshi shpia,
Dy herë n’ditë-e do mushë buria.

Dy herë n’ditë-e do mushë buria,
Máll i kam-moj teshat e mija.

Máll i kamo-o teshat me’i veshë,
Nuk guxoj pej burrit me keshë.

Máll i kam-o teshat e mira,
Lypin bukën-o argatshtia.

Lypin bukën-o argatshtia,
Shumë-e hangrën, iu raftë tërpia!

t’shitoftë zana – mallkim.
kanac – pështjellak, përparëse.
argatshti – argatët bashkërisht.

https://www.youtube.com/watch?v=dw-K29tW1J0

Të ngjajshme