Një brez i ri i orkestrës solli ndjeshmëri artistike në koncertin e gjashtë të KamerFest

26 Tetor, 2017 - 12:40 pm

Kosova KamerFest – International Chamber Music Festival solli mbrëmë koncertin e gjashtë nën interpretimin e Orkestrës Harkore të Festivalit Kamerfest, në përcjellje të pianistit francez Bertrand Giraud dhe pianistit shqiptar, Klevis Gjergji, shkruan KultPlus.

Ky koncert nisi momentin kur Sihana Badivuku drejtoi hapat e saj në mes të Sallës së Kuqe në Pallatin e Rinisë, duke sjellur pas vetes kryesisht një brez të ri artistesh nga Orkestra Harkore e këtij festivali. Kur ata filluan të zënë vend pas dy pianove, skenës iu bashkëngjiten edhe pianisti Bertrand Giraud dhe Klevis Gjergji. Kështu së bashku me një përzierje instrumentesh e melodish, filloi një natë e magjishme muzikore që sollën veprat e Poulenc dhe Britten.

Bertrand Giraud, në njërën piano derisa me mjeshtëri puqiste tastet e saj, herë-herë edhe kryqëzonte lëvizjet e duarve në të, derisa dukej sikur sillte një kërcim të lehtë kur tërhiqte gishtërinjtë së bashku me Klevis Gjergjin në pianon tjetër, ku për disa sekonda tingujt e tyre mbizotëruan sallën, duke u shoqëruar pastaj me një kordinim me Orkestren Harkore.

Bertrand Giraud, i cili nuk po vine në këtë sallë dhe Kosovë për herë të parë, tregoi për interpretimin e tij mbrëmë, ku tha se ky koncert po i ofron atij shumë kënaqësi dhe mundësi të njoh artistë të ndryshëm.
“Sihana Buduvuku është ajo që kujdeset më shumë për përzgjedhjen e veprave, ishte hera e parë me veprat e Polencit sonte, dhe po ashtu edhe me të Schubertit mbrëmë, mirëpo sonte interpretimi me orkestrën ishte më i vështirë dhe më stresuese, sepse veprat ishin më virtuoze edhe unë së bashku me publikun sonte ndjeva shumë kënaqësi”, u shpreh Bertrand Giraud për KultPlus.

Në pjesën e dytë të koncertit e gjithë vëmendja u zhvendos tek Orkestra Harkore, e cila solli me një ndjeshmëri të lartë muzikore veprat e Brittenit. Sihana Badivuku, e cila pos interpretimit të shkëlqyer në violinë, në të njëjtën kohë dirigjonte orkestrën me shikim. Së bashku me zëvendëskoncert mjeshtrin Visar Kuci, prapa tyre ishin reshtur edhe njëmbëdhjetë violinistë, kurse përballë saj katër instrumentist të violës dhe katër të violoncellos dhe matanë tyre ndodheshin dy artistë në kontrabas.
Në momentin kur ambienti u mbush nga tinguj të thellë, e publiku dukej se kishte mbetur pa frymë, një zë tjetër i papritur i shtohej këtij interpretimi. Një zë i maces që nuk dihej se nga vinte, bëri audiencën të kërkonte me sy burimin e tingullit të saj, duke u dhënë pas buzëqeshjeve. Mirëpo, Orkestra e tejkaloi me një buzëqeshje shumë të lehtë këtë zë, duke arritur që për të disatën herë në mënyrë shumë të natyrshme ta kthej vëmendjen e publikut drejt vetes.

Sihana Badivuku, drejtoreshë artistike e këtij festivali tregoi për KultPlus se raste të tilla përsëriten shumë shpesh, e që lidhen me problemet e infrastrukturës dhe mungesën e një salle koncertale ndërsa u shpreh shumë e lumtur që sonte sollën një energji të re nga Orkestra Harkore e Festivalit KamerFest.

“Unë jam shumë e lumtur që sot erdhi një energji e re e vajzave dhe djelmoshave që më të vërtetë janë gjenerata të reja të harkorve nga Universiteti i Prishtinës dhe Universitetit të Tetovës. Ishte kënaqësi shumë e madhe të kesh këta solistë të rinj dhe këto janë vepra premierë, që sonte janë ekzekutuar për herë të parë jo vetëm për KamerFest por edhe për gjithë Kosovën. Për kaq kohë të shkurtër jemi munduar ta japim maksimumin dhe sonte jemi të lumtur që publiku e shijoi këtë kënaqësi”, tregoi Badivuku për KultPlus.

Të premten festivali KamerFest Kosova do të sjellë koncertin e shtatë në hapësirat e Amfiteatrit të Bibliotekës Universitare. Duke filluar nga ora 20:00 do të interpretojnë pianisti nga SHBA-ja, Derek Han, Sihana Badivuku në violinë 1 dhe Rron Bakalli në violinë 2, Blerim Grubi në violë dhe Frank S.Dodge në violoncello. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme