Me një koncert të mrekullueshëm, Chopin Piano Fest Prishtina përfundon rrugëtimin e 9-të

25 Prill, 2018 - 2:20 pm

Alberina Haxhijaj

Mbrëmja e fundit e edicionit të 9-të të Chopin Piano Fest Prishtina, mirëpriti pianistin italian Giovani Bellucci – që aktualisht konsiderohet si një ndër pianistët më të shquar të kohës. Pianisti Giovanni Belluci u shoqërua nga Orkestra e Filharmonisë së Kosovës duke sjellë kështu një mbrëmje të paharruar në Prishtinë. Një mbrëmje të denjë përmbyllëse për këtë edicion të festivalit i cili e bëri Prishtinë gjatë këtij muaji, qendër për zbarkim e pianistëve më të njohur nga vende të ndryshme.

Koncerti u hap më veprën e Ludwig Van Beethoven një kompozitor të cilin Frédéric Chopen, emrin e të cilit e mbanë festivali nuk është se e kishte të preferuar. Një vepër e cila reflektoi një bashkëpunim të bukur në mes të orkestrës së Filharmonisë së Kosovës, dirigjuar nga Boian Videnoff dhe pianistit, interpretim ky i cili u mirëprit me duartrokitje të shumta nga publiku. Kështu pianisti Giovanni Belluci, u rikthye në skenë për të sjellë një interpretim të shkurtër nga kompozitori Chopin.

“Në momentin që luan në një shtet të ri në të njëjtën kohë je kureshtar të zbulosh ndjenjën që të jep publiku. Në këtë rast të veçantë, ishte edhe një orkestër, moment ky i veçantë për të takuar edhe muzikantët kosovarë”, u shpreh pianisti për KultPlus.

Përgjatë këtyre 14-të koncerteve, miqtë e këtij festivali ishin ata që e lehtësuan mbarëvajtjen e tij. Një mik i tillë është edhe Ambasadori i Italisë në Kosovë, Piero Cristoforo Sardi, ambasada e të cilit mundësoi ardhjen e pianistit të shquar.

Pjesa e dytë e koncertit solli kompozitorin Franz Schubert, një vepër monumentale dhe me një kohëzgjatje që është rimodeluar gjatë gjithë kohës. Vepër kjo e cila ishte shumë kërkuese për orkestrën dhe mund të vërehej qartë edhe nga të pranishmit. Vepër që ngjallë admirim në secilën pjesë e që u mirëpritën mjaftë bukur nga publiku. Drejtuesja Organizative e Festivalit, Besa Luzha pas mbylljes së festivalit një prononcim për KultPlus, shpalosi punën e bërë gjatë këtij edicioni.

“Mbrëmja e sonte ishte një përmbyllje kulminante e sjellë shumë bukur jo vetëm nga pianisti por edhe nga orkestra e filharmonisë. Kjo ishte një mbrëmje e këndshme dhe e denjë e këtij festivali maratonik siç e kemi pasur këtë vit. Vështirësitë kanë qenë në aspektin financiar pasi që akoma shumë prej institucioneve nuk i kanë realizuar donacionet, mirëpo për gjërat e tjera miqtë tanë na kanë ndihmuar shumë. Gjatë këtij edicioni kemi pasur shumë energji dhe kemi marrë shumë mbështetje diçka që është edhe shtytje tutje për ne për të tejkaluar çdo pengesë, për të sjellë mbrëmje të mrekullueshme dhe për ti tregojmë botës se jemi një vend që i çmojmë vlerat kulture dhe dimë t’i promovojmë vlerat e vërteta artistike”, përfundoi Luzha.

Ky ishte edicioni i 9-të i Chopin Piano Fest Prishtina, i cili paraqiti para publikut kosovar gjithsej 14 mbrëmje muzikore. Secila më e mirë se tjetra dhe secila me prurje të reja artistike./ KultPlus.com

Të ngjajshme