Paraqitet për herë të parë në Prishtinë simfonia e 9-të e Beethoven-it

26 Qershor, 2019 - 10:47 pm

Në kuadër të aktiviteteve 20/20, Komuna e Prishtinës në bashkëpunim me Filharmoninë e Kosovës kanë sjellë para 1500 adhuruesve të muzikës klasike simfoninë e nëntë të gjeniut gjerman të kësaj muzike Ludwig Van Be thoven, shkruan KultPlus.

Koncertin e ka paraprirë një tyezë ku është diskutuar jo vetëm për organizim dhe çështjet teknike por edhe shkaku që është zgjedhur kjo simfoni në jubileun e madh të 20-vjetorit të çlirimit të vendit. Drejtuesi i Filharmonisë së Kosovës, Baki Jashari ka bërë të ditur për publikun që sinfonia e nëntë e Betovenit, ka edhe një titull të dytë, “Oda e Gësimit” duke treguar më tej se kjo simfoni percillet me nota të forta patriotizmi dhe prezantohet në të gjitha vendet në kohë feste, duke u thirrur në shpirtin e vllazërisë dhe të paqes.

“Bashkëpunimi i Filharmonisë së Kosovës dhe Komunës së Prishtinës ka bërë që të realizohet për herë të parë sinfonia e nëntë e gjeniut të muzikës klasikë Betoven. Këtë herë i kemi thyar normat radicionale duke e prezantuar këtë kryevepër në sheshine Prishtinës që të gjithë të mund ta shijojnë.” Ka thënë jashari për KultPlus.

Ai ka ktreguar gjithashtu që do të ketë përfaqësue nga të gjtha trevat shqipfolës në koncertin e së mërkurs mbrëma. Urimeve dhe falenderimeve u janë bashkuar dhe edhe Vikena Kamenica dhe Armando Likaj, të cilët do të jenë interpretues në koncertin e madh të çlirimit të vendit.

“Jam shumë e kënaqur për ftesën në këtë vit jubile të clirimit. Unë jam për herë të dytë në Kosovë në këso ngjarje dhe jam e nderuar të marrë pjesë në paraqitjen e kësaj kryevepre. Jam e kënaqur që Prishtina e ka nxjerrë Betovenin në shesh ndryshe nga normat e zakonshme që performohet në salla koncertesh ose në teatro. Në këtë koncert gjithçka ka qenë e planifikuar dhe asgjë nuk ia kemi lënë rastësisë pasi kjo muzikë do precizitet dhe ushtrime dhe prova të gjata” ka thënë Vikena Kamenica për ne.

Edhe kolegu i saj nga Armando Likaj është shprehur i kënaqur për ftesën që të performojë në këtë kohë dhe kjo kryevepër botërore si kjo. “Unë në Prishtinë jam si i shpisë, dhe i falenderoj të gjithë që më bëjnë pjesë të kësaj ceremonie madheshtore të clirimit. E përmendën edhe parafolësit por kjo vërtetë është një vepër e fuqishme që don punë, dedikim dhe përpjekje e talent të madh për t’u prezantuar në skenë. Edhe dirigjenti i këtij manifestimi, Toshio Yanagisawa, ka treguar për për punën dhe bashkëpunimin e gjatë me Filharmoninë e Kosovës dhe veprat tjera që i kanë vënë në skenë si rezultat i bashëpunimit të ngushtë në zotriun Baki Jashari.

“Unë s’e kuptoj shqipen dhe kam frikë se do t’i përsërisë ato që kanë thënë kolegët e mi, prandaj po ndalem te bashkëpunimi i ngushtë që kemi me kosovarët. Së bashku kemi vënë në skenë vepra madhështore si ato të Tchaikovsky-t dhe Bach dhe do të vazhdojmë edhe më me bashkëpunime të tilla” ka thënë dirigjenti Toshio Yanagisawa.

Koncerti i së mërkures mbrëma ka filluar me ca vonesa të vogla por ka qenë event atraktiv për të gjithë të pranishmit, por edhe kalimtarët e sheshit. Skena e cila është nadrë mes katër vokalistëve i ka dhënë Prishtinës një gjallëri kumbuese katër pjesët në të cilat është e ndarë kjo simfoni ka rritur gjithnjë e më shumë emocionin e të pranishmëve duke u finalizuar me lot në sy të publikut. Arta Jashari, Vikena Kamenica, Liridon Sadriu dhe Armando Likaj kanë ndarë skenën duke e bëre të paharrueshme festën e 20-vjetorit të çlirimitë të Republikës.

Drigjenti Toshio Yanagisawa i ka drejtuar instrumentistët me saktësi dhe lëvizje të bukura skenike. Kurse vokalistë Arta Jashari, Vikena Kamenica, Liridon Sadriu dhe Armando Likaj kanë ndarë skenën duke e bëre të paharrueshme festën e 20-vjetorit të çlirimitë të Republikës. Rrona Jaka/KultPlus.

Të fundit

Të ngjajshme