Përfaqësimi i krijimtarisë së kompozitorëve shqiptarë në “ReMusica” ndër vite

24 Gusht, 2020 - 10:11 am

Një ndër karakteristikat kryesore të Festivalit “ReMusica” ka qenë dhe mbetet përfaqësimi i krijimtarisë së kompozitorëve shqiptarë. Mu për këtë festivalin “ReMusica” shpeshherë e kanë karakterizuar si “festival kompozitorial”.

“Prezantimin e krijimtarisë tonë në një konkurrencë të denjë ndërkombëtare e kemi konsideruar si mundësi të mirë për kompozitorët që krijimtarinë e tyre ta ballafaqojnë në një konkurrencë të tillë prestigjioze. Me këtë ata vazhdimisht kanë dëshmuar potencialin e tyre dhe njëkohësisht më këtë kanë ndihmuar në hapjen e kulturës sonë si kusht i domosdoshëm për vitalitetin e saj”, thuhet nga organizatorët.

Në të gjitha edicionet e festivalit, kujdes i madh i është kushtuar veprimtarisë së kompozitorëve të rinj dhe shënimit të përvjetorëve të kompozitorëve tanë të gjeneratave më të vjetra.

Afër 400 vepra të autorëve shqiptarë të Kosovës, Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut kanë parë dritë në këto nëntëmbëdhjetë vite të jetës së festivalit. Madje, një numër i madh i tyre janë porosi e festivalit! Të gjitha këto vepra, të regjistruara me standard profesional, sot ruhen në arkivin e festivalit si një thesar i çmueshëm.

Pamëdyshje, Festivali “ReMusica” ka arkivin më të ruajtur dhe më të kompletuar të krijimtarisë së kompozitorëve shqiptarë të tubuar në një vend, të periudhës së pasluftës. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme