Pianoja vertikale, më e madhja në të gjithë botën

27 Korrik, 2019 - 2:30 pm

Duke vendosur një standard të ri në muzikë, një inovator që ka lindur në Gjermani, ka krijuar atë që besohet se është pianoja vertikale më e madhe në botë dhe që qëndron në një holl koncertesh në Letoni.

Pianoja është rreth tre kate mbi spektatorët. Për të arritur çelësat, pianisti duhet të ngjitet nëpër shkallë.

“Dallimi kryesor mes këtij instrumenti dhe pianos së madhe është se basi ka një ton më të qartë dhe tingulli zgjat më shumë. Ndaj ne duhet të kemi një lartësi të tillë. Vargu më i gjatë është katër metra dhe ai e bën tonin shumë të qartë dhe të fortë. Kjo do të thotë se ne mund të fillojmë nga shumë poshtë dhe të ndajmë tonet shumë qartë. Me instrumenta të thjeshtë, kjo nuk është e mundur”, shprehet David Klavins.

Për shpikësin e kësaj pianoje, ky instrument i jep një tjetër ngjyrë veprave shumë shprehëse, si p.sh. Rahmaninovit apo sonatave të Bethovenit.

Këto vepra, sipas David Klavins, tingëllojnë në një mënyrë krejt të re me këtë instrument. Por sidoqoftë do të jetë audienca ajo që do të thotë fjalën e fundit. Për ekspertët, kjo piano është një evolucion në vetvete. Ndoshta ndokush do të mendojë se është një lodër shumë e kushtueshme, por ajo që kjo piano ofron, është një tjetër lloj muzike. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme