Shfaqen portretet e papara të David Bowie nga fotografi Masayoshi Sukita

10 Tetor, 2021 - 8:56 pm

Fotografi japonez Masayoshi Sukita, i njohur për portretet e muzikës rok, duke filluar nga David Bowie te Iggy Pop dhe Jimi Hendrix, në Galerinë Blitz ka shfaqur disa nga portretet e papara të Bowie që do të qëndrojnë të hapura deri më 11 tetor.

Fotografi Masayoshi Sukita u takua për herë të parë me David Bowie në Londër, 1972. I tërhequr nga kundërkulturat që po zhvilloheshin me shpejtësi në Perëndim, Sukita udhëtoi në Londër dhe Nju Jork për të parë se për çfarë bëhej bujë.

Sukita, i cila në këtë pikë nuk e kishte dëgjuar kurrë muzikën e Bowiet, hasi në një poster për një nga shfaqjet e muzikantit. Ziggy Stardust sapo kishte mbërritur në skenë dhe Sukita ndjeu një afërsi të menjëhershme me qasjen e tij subversive dhe ndikimet kinematografike.

Megjithëse anglishtja e tij ishte e kufizuar, Sukita arriti të sigurojë një takim me menaxherin e Bowie. Ai paraqiti portofolin e tij dhe një sesion u organizua për verën e vitit 1972. Sukita vazhdoi të xhironte kopertinën për albumin e tij legjendar Heroes në vitin 1977, dhe çifti filloi një bashkëpunim dhe miqësi 40 vjeçare derisa Bowie vdiq në vitin 2016.

Një ekspozitë e re, ‘Sukita: E rrallë dhe e padukshme’, shfaq përsëri karrierën e jashtëzakonshme të fotografit. Në Londër, ai kapi Bowie, Iggy Pop dhe Marc Bolan. Në Nju Jork, ai xhiroi të ngjashmit me Jimi Hendrix, disa muaj para vdekjes së muzikantit – dhe u shoqërua në ‘Fabrikën e Andy Warhol’.

Ekspozita përmban disa vepra të pabotuara të krijuara gjatë seancave midis Sukita dhe Bowiet, së bashku me njohuri të reja në veprat kryesore të artit, të cilat shpesh e shihnin atë të veshur me veshje ikonike ‘Kansai Yamamoto’.

Tani, në moshën 83 -vjeçare, Sukita mbetet aktiv, duke kapur prodhimin e tanishëm të artistëve japonezë të rokut, dhe duke fotografuar rrugët e prefekturës së tij në Kyushu.

Shfaqja përkon me nisjen ndërkombëtare të monografisë, Sukita: Përjetësia, një retrospektivë në shkallë të plotë të karrierës së fotografit e cila përfshiu dokumentarë, modë, reklama, film dhe muzikë, dhe prodhoi disa nga imazhet më goditëse të historisë së muzikës pop.

Ndërsa Bowie një herë pati përmbledh përvojën e punës me Masayoshi Sukita: ‘Sa herë që ai më kërkon të bëj një seancë, unë krijoj në sytë e mi njeriun e ëmbël, krijues dhe me zemër të madhe, i cili i ka bërë gjithmonë këto afera potencialisht të lodhshme kaq të qeta dhe pa dhimbje. Le të klikojë ai në përjetësi’. / KultPlus.com

Të ngjajshme