Projekti muzikor ‘Palinë’ nga ANDRRA po i fuqizon gratë shqiptare

5 Prill, 2018 - 10:46 pm

Përmes këngëve folklorike, si mënyra e vetme për t’ua lënë gjeneratave të ardhshme tregimet e tyre, gratë në të gjithë botën kanë kënduar, duke sjellë kështu përvojat e tyre në martesat e rregulluara por edhe për martesat në moshë të re.

Kështu, në kërkim të këngëve të tilla edhe në Kosovë, mediumi indie-mag, ka zgjedhur këngën “Palinë” nga Andrra, përcjellë KultPlus.

Në këtë shkrim dedikuar këngëtares shqiptare Fatime Kosumi, projekti i saj ‘Palinë’ është cilësuar si një projekt kulturor unik. Ndërsa tutje ajo ka biseduar për kulturën rurale, realizimin e xhirimeve me kushërirat e saj si dhe për fuqizimin duke mos fajësuar askënd.

Andrra, emri artistik i Fatimes, ka sqaruar se e ka sjellë këngën pikërisht në gjuhën shqipe në mënyrë që gratë e kësaj shoqërie të cilave edhe ju dedikohet kënga të mos përjashtohen nga ky projekt. Sipas saj kthimi i këngës në gjuhën angleze do i linte ato jashtë këngës.

“Këto tregime janë vetëm në këngët popullore nga zona rurale dhe nëse e njihni gjuhën shqipe ju e kuptoni menjëherë nga gjuha. Tekstet janë tipike fshatare dhe kjo është ajo që më pëlqen për to. Kemi këngë tradicionale që janë me të vërtetë të bukura, shoqërohen me orkestra, dhe janë paraqitur në një mënyrë shumë mbresëlënëse nga muzikantë të arsimuar. Por, unë i dua këngët popullore sepse ato janë e kundërta: nuk ka asgjë të bukur në to. Ato nuk janë të aranzhuar bukur, përsëritet një melodi e njëjtë. Dhe mënyra se si femrat këndojnë (ose burrat) në zonat rurale është me të vërtetë e zhurmshme. Gjuha dhe teksti janë aq të drejtpërdrejta dhe të ndershme, nuk ka poezi në të. Dhe unë e dua këtë transparencë”, ka thënë ajo.

Fatime Kosumi ka treguar se kjo këngë është bërë e afërt me publikun në Kosovë edhe për shkak se në këngët bashkëkohore gratë nuk paraqiten shumë. ka treguar se akoma ekziston një presion mbi gratë, mbi vajzat për shkak të obligimeve që shoqëria pret që ato ti përmbushin.

“Ajo që ka qenë e rëndësishme për mua ka qenë që unë të tregoj këto histori, duke mos gjykuar ‘çfarë janë këto tradita brutale’ mirëpo thjesht ti tregoj këto histori. Në këtë mënyrë mund të flasim se si ti ndryshojmë gjërat duke mos fajësuar askënd. Gjithashtu nuk kam dashur që të paragjykoj, Nëna ime ka një martesë të lumtur tani me babin tim. Kjo ka qenë një aksident i këndshëm, kjo sigurisht nuk ka qenë diçka e mirë por as nuk kam mundur që të them vetëm pse ato janë martuar në këtë mënyrë, jeta e tyre është e tmerrshme. Kam dashur vetëm që të bisedoj për atë që ka ndodhur. Kam mësuar se nëse flasim për këtë ne fuqizohemi. Koncepti kryesor i këtij projekti është ‘në rregull, kjo ka ndodhur, kështu që le të flasim”, ka thënë ajo.

Fatime Kosumi po bën famë viteve të fundit në cilësinë e Andrrës dhe po sjellë këngë të njohura duke hulumtuar folklorin shqiptar. Duhe përmendur këtu edhe “Kalle Llamen”, një këngë tjetër e saj që pushtoi toplistat muzikore shqiptare. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme