Buxhovi meriton titullin Honoris Causa në universitetet shqiptare dhe ato kosovare

19 Prill, 2021 - 7:25 pm

Nga Ylli Saraçi

Vepra e Buxhovit është e rëndësisë së paparë kur flitet për popullin pellazgo-Ilir por ne veçanti për fiset Dardane e Emathiote(Maqedone). Kjo rëndësi del ne pah për faktin se askush para Buxhovit nuk ka guxuar te kompletoje një kolanë veprash njëra pas tjetrës me kaq shume material dhe kaq shume dokumente qe i kane shpëtuar manipulimit nga ana e priftërinjve ruse e sllave. Rëndësia tjetër qëndron ne faktin se nuk kishte ndodhur më parë që një vepër në tre vëllime nga një historian profesionist dhe me integritet akademik, te botoje veprën e tij të plote në gjuhën angleze ne ShBA dhe ta shpërndajë atë nëpër katedrat anembanë saj. Pa dyshim qe studimi i kësaj nga akademitë amerikane do te japë frytet e saj në mbështetje të së vërtetës mbi manipulimet groteske që i kanë ndodhur historisë se ish gadishullit Ilirik dhe ato frute do te vijnë edhe ne Europë duke ditur mire se cili është roli dhe ndikimi i akademive amerikane në Europë dhe botë.

Jusuf Buxhovi meriton titullin Honoris Causa në universitetet shqiptare dhe ato kosovare, universitete të akredituara nga institucionet e arsimit europian./drini/KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme