Dokument me vlerë mbi mbretërimin e Kastriotëve dhe rolin e tyre

19 Prill, 2018 - 11:30 am

Nga Gjon Keka

Ne jemi mësuar deri më tani të dëgjojmë dhe lexojmë se fisi i Kastriotit ishte zotërues më me ndikim në Shqipëri, madje roli i tyre në histori e posaçërisht në periudhën e Mesjetës ishte prijëtar dhe i rëndësishëm për proceset drejt lirisë, zhvillimit dhe rindërtimit të institucioneve shtetërore të Arbërisë.

Duke ditur se ata patën një ndikim të madh në historinë e Arbërisë dhe Evropës edhe mbretërimi i tyre ishte shtrirë sipas vijave të natyrshme të zotërimit të tyre,por edhe të rolit si prijës si në rastin e kohës së Gjergj Kastriotit dhe Kuvendit të Lezhës të Marsit të vitit 1444.

Por nga kjo kronik historike e vitit 1664 (The history of Hungaria and Transylvania…J.H.M,1664),nga ky dokument mësojmë se Gjon Kastrioti i ati i Gjergj Kastriotit del të jetë jo vetëm Mbret i Epirit respektivisht Shqipërisë, por edhe i Triballit.

Kur jemi tek Triballët fis ky arbnor i rëndësishëm prej nga edhe vinte e ëma e Gjergj Kastriotit atëherë ky dokument vetëm sa e plotëson atë që është thënë vazhdimisht dhe dëshmuar se nëna e Gjergj Kastriotit Vojsava Triballi e Pologut ishte arbënore.

Prandaj me anë të kësaj bien poshtë shtrembërimet dhe devijimet se Kastriotët zotëronin një pjesë të vogël të Epirit, ata sipas kësaj ishin zotëruesit më të urtë të këtij vendi dhe me qeverisjen e tyre kishin mbështjell rreth vetes edhe fiset tjera arbënore duke e forcuar kështu rolin e tyre politik,ekonomik dhe social.

Koha e ka treguar se ky fis ka qenë i bekuar që nga rrënjët,madje ka autor evropian që fisin e Kastriotëve e nxjerrin nga rrënja e mbretit Pirro .Megjithëkëtë fisi i Kastriotëve janë dhe do të mbeten zemra e historisë së kombit tonë arbënor evropian./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme