займ на карту онлайн потребительский кредит

Numri dy i Revistës “The Bridge”” Një dosje për lëvizjen feministe

1 Qershor, 2019 - 1:59 pm

Në një intervistë të kohëve të fundit, Papa Françesku foli për muret, si ligjore ashtu edhe fizike, që janë duke u ndërtuar nga shtetet e pasura, për të mbajtur larg emigrantët dhe refugjatët.

Ai tha: “kushdo që ndërton një mur përfundon i burgosur brenda murit që ndërton”. Dhe ai shtoi se duhet të ndërtojmë ura, jo mure. “Urat janë krahët e engjëjve të komunikimit mes njerëzve “, tha Papa. Fjalë që duhet të mbeten të ngulitura në të gjithë shpirtrat tanë, me të gjitha ngjashmëritë dhe dallimet tona. Megjithatë, është shumë i rëndësishëm fakti që Kisha katolike, organizata më e madhe në planetin, epiqendra e së cilës është më së shumti pjesë e avancuar e civilizimit në aspektin e të drejtave të njeriut, vazhdon të jetë e verbër në njohjen e barazisë gjinore: kjo ka kuptim në lidhje me situatën e të drejtave të grave sot në botë.

Aktualisht, lëvizja për këto të drejta është një nga më të mëdhatë, me të jashtëzakonshmet, me potencial për transformim të thellë të shoqërisë, politikës dhe kulturës, në kuptimin më të gjerë, në nivelin kapilar të zakoneve të jetës së përditshme. Shkalla e kësaj lëvizje u shfaq edhe një herë më 8 mars. Kjo çështje e numrit 2 të revistës “The Bridge”, e cila mbulon periudhën në të cilën bie Dita e Gruas, përfshin një seksion të veçantë të quajtur “Gjendja e Grave”, një titull që aludon qëllimisht në libër nga Hannah Arendt. Ky seksion përmban një pamje të gjerë të “Grave në të Zeza” të Beogradit, një lëvizje feministe dhe pacifiste, e cila ka bërë një nga sfidat më të guximshme ndaj nacionalizmit radikal në Serbi: Të drejtat e grave dhe opozita ndaj luftës, forma më ekstreme e dhunës dhe forma më ekstreme e urrejtjes ndaj Tjetrit, janë të ndërthurura në thelbin e tyre.

Seksioni gjithashtu përfshin një artikull nga Tatjana Kmetova, antropologe dhe aktiviste, e cili shkruan për gjendjen e kaluar dhe aktuale të grave në Bullgari ku, sipas raporteve të organizatave ndërkombëtare, situata është disi më e mirë se në vendet e tjera të Ballkanit. Seksioni përfundon me një intervistë nga Zilka Spahić Siljak, hulumtuese gjinore.

Numri ka gjithashtu materiale që flasin për situatën etnike në Maqedoni, përshtypje udhëtimesh nga Shqipëria, si dhe shkrime të tjera me interes./KultPlus.com

Të ngjajshme