Rreth “Fjalorit të arbëreshëve të Italisë” të Emanuele Giordanos

30 Gusht, 2018 - 11:00 am

Idriz Metani

“Fjalori i arbëreshëve të Italisë” i Emanuele Giordanos, edhe pse një vepër konsultimi e pazëvendësueshme për leximin e teksteve letrare e të tjera të shkruara nga arbëreshët në të kaluarën, por edhe në ditët e sotme, ka mbetur pak e përmendur dhe e vlerësuar në studimet tona gjuhësore.

Ka aty-këtu ndonjë artikull të vecantë që bën fjalë për vlerat dhe rolin e tij në ruajtjen dhe njohjen e arbërishtes, por, me sa dime dëri tani, nuk ka një studim të plotë për të si një vepër shkencore përfaqësuese e leksikut arbëresh dhe të zhvillimit të tij historik.

Një gjë të tillë mëton ta bëjë sadopak kumtesa jonë duke bërë object studimi: a) tipin dhe përmbajtjen e fjalorit; b) shtresat leksikore më të përfaqësuara në të; c) trajtimin leksikografik të fjalëve dhe kriteret e ndjekura për hartimin e kësaj vepre; d) vlerat shkencore e praktike të fjalorit./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme