“Sa vlerë ka arsimtari, aq vlerë do ketë edhe shkolla”

23 Janar, 2019 - 3:02 pm

Friedrich Adolph Wilhelm Diesterweg ishte një edukator dhe mendimtar gjerman, i cili gjithashtu ishte një politikan liberal.

Edukuar në universitetet Herborn dhe Tübingen 1808-1811, Diesterweg filloi mësimin në 1811. Ai mësoi në Mannheim dhe në Worms për rreth dy vjet, dhe pastaj u zhvendos në shkollën model në Frankfurt am Main. Më vonë ai u bë rektor i shkollës latine të Elberfeld. Në 1820, ai u emërua drejtor i seminarit të ri të mësuesve në Mors, ku ai vuri në praktikë metodat e Pestalozzi. Më 1832, ai u thirr në Berlin për të drejtuar seminarin e ri shtetëror në atë qytet. Këtu ai e dëshmoi veten si një mbështetës i fortë i mësimit fetar jo-sektorial.

Në vitin 1846, ai themeloi institucionin Pestalozzi në Pankow dhe shoqëritë Pestalozzi për mbështetjen e vejushave dhe jetimëve të mësuesve. Për shkak të mosmarrëveshjes së tij me autoritetet lidhur me fazat e rëndësishme të arsimit të lartë ai ishte në fërkime të vazhdueshme dhe dha dorëheqjen nga seminari në 1847. Në 1850 ai mori një pension qeveritar. Pas kësaj, ai vazhdoi të përkrahë fuqishëm idetë e tij edukative përmes mediumeve të revistave. Më 1858, ai u zgjodh në dhomën e deputetëve si anëtar i qytetit të Berlinit dhe votoi me opozitën liberale.

Vdiq në vitin 1866 por pas vete la shumë, e ato që kujtohen më shumë janë thëniet me shumë vlerë, një prej të cilave po ju sjellim sot: “Sa vlerë ka arsimtari, aq vlerë do ketë edhe shkolla.” / KultPlus.com

Të ngjajshme