“Shën Sava nuk ka qenë serb”

31 Tetor, 2022 - 5:05 pm


Jusuf Buxhovi

Ish ministri i kulturës së Serbisë Dragan Veselinov, këto ditë doli me një deklaratë në opinionin serb rreth falsifikimeve të historiografisë nga historianët serb nga radhët e Akademisë Serbe të Shkencave prej njëqind e sa vjetësh, duke manipuluar me dinastinë e Nemanjave dhe të ashtuquajturin shtet mesjetar serb në mesjetë që nuk ka ekzistuar fare. Mes tjerash, Veselinor në intervistën tha se “Shën Sava nuk ka qenë as serb i madh, as ka thënë ndonjëherë se është patriark apo kryepeshkop, kryepeshkop i të gjitha vendeve serbe, nuk ka thënë kurrë se është ortodoks. Gjithçka që thonë njerëzit që marrin pjesë në ndërtimin e kultit të “Shën Savës” ose e përdorin atë sot ose përpiqen të ndërtojnë mbi të.Shën Sava nuk është në thelb ajo që mësohet në shkolla, ai nuk krijoi arsim, nuk ndërtoi asnjë shkollë. apo te krijoje nje sistem shkollor,njerezit nuk e la te shkolluar as baba Stefan Nemanja.Ai nuk ka qene shkrimtar,nuk ka qene teolog.Ishte nacionalist i krishtere,i perkiste atij kombi ne Europe ”, shprehet ai në klipin e përmendur.

“Sava nuk ndërtoi asnjë shkollë, as nuk ndërtoi asnjë sistem shkollor, as ndonjë lloj arsimi. Arsimi është një term budist që filloi të përdoret në fund të shekullit të 18-të në rajonin tonë, veçanërisht në Vojvodinë. Sava Nuk e di as fjalën arsim. Nuk dinte as për metafizikë, as për teologji. Sava nuk krijoi shkolla, as sistem arsimor, as universitet, dhe nuk ka qenë kurrë në asnjë universitet dhe ka mbajtur një leksion aty”, shton ish-ministri Veselinov.

Si rëndom, deklarata e Veselinovit (në viedeo) u përcoll me reagime të shumta nacionaliste. Por, duhet thënë se Veselinovi nuk ka thënë tjetër pos atë që e thonë autorët e njohur nga mesjeta e tutje (Perandori Kantakuzin, Pohemije, madje edhe historiani Ruvarac se Nemanjajt ishin tribal, ndërsa Rasha dinasti tribale.

Këto dhe të dhëna të ngjashme janë paraqitur në librin “Dardania – antika dhe mesjeta” si dhe “Kosova – histori e shkurtër”.

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2022&mm=10&dd=31&nav_id=2235740&fbclid=IwAR267Wlnb4nVcUb52l6kjrruX67DSwoad42LOX–mdHcwiCkxDF3MWeRmrU / KultPlus.com

Shutterstock

Të ngjajshme