Të restaurohet shtëpia historike ku u krijua “Komiteti për Mbrojtjen Kombëtare të Kosovës”

6 Nëntor, 2018 - 7:30 pm

Nga Jahja Lluka.

Të rralla janë objektet historike të cilat i mbijetojnë kohës, dhe është e dhimbshme mos vetëdijesimi dhe mos përkujdesja institucionale, për objekte të tilla. Nën hijen e kohës, ka mbetur edhe objekti ku është krijuar “Komiteti për Mbrojtjen Kombëtare të Kosovës”.

Andaj duke pasur respekt ndaj veprës së KMKK në krye me patriotët e saj, është e domosdoshme që ky objekt në Shkodër të restaurohet, sepse vetëm kështu mund të ju lëmë nën kujtesë brezave që vijnë të kaluarën tonë me plotë lavdi. Harresa dhe mos respekti për të kaluarën, nga ana e institucioneve përkatëse krijon kushte të pafavorshme në opinion brenda dhe jashtë vendit. Kështu, ne duhet të kthejmë sytë dhe kokën shpeshherë për t’i kushtuar vëmendje objekteve kulturore dhe historike, që na bëjnë krenar si popull duke e ngritur lart luftën tonë për lirinë dhe pavarësinë.

Nga Konferenca e Londrës me 1913, më shumë se gjysma e territoreve shqiptare ju dhuruan Greqisë dhe Serbisë. Edhe pse më 28 Nëntor u shpallë Pavarësia e Shqipërisë, gjysma e popullsisë autoktone shqiptare mbeti nën sundimin sllav. Duke parë vuajtjet dhe padrejtësitë që ushtroheshin ndaj popullatës civile shqiptare, atdhetarët Bedri Pejani, Sali Nivica,Niman Ferizi,Halim Gostivari, Hysni Curri dhe Hoxhë Kadri Prishtina, më 1 maj 1918, krijojnë Organizatën politiko-atdhetare “Komiteti për Mbrojtjen Kombëtare të Kosovës”, shkurt KMKK. Të pakënaqur me vendimet e Konferencës së Londrës me 1913, patriotët shqiptarë, vazhduan në betejën e tyre diplomatike ndaj shteteve evropiane, duke kërkuar të drejtat themelore të shqiptarëve të shtypur e të përndjekur. Kështu, nga Shkodra e lashtë fillon veprimtaria e cila në vetvete ngërthen një mision madhor sa human dhe hyjnor, i cili bëhet shpresë për ëndrrat e mohuara shqiptare. Programi i KMKK, kishte dhjetë pika kryesore të cilat përmbanin kërkesat që ndërlidheshin me çështjen shqiptare në Ballkan.

“Në Kuvend merrnin pjesë edhe 10 anëtarë në cilësinë e nderit pa të drejtë vote. Pas një debati tri orësh do të zgjedhet KMKK me këtë përbërje: Hoxhë Kadri Prishtina Kryetar, Hysni Curri –Nënkryetar, Halim Gostivari -Nënkryetar(të dy përgjegjës për luftë të arnatosur ) dhe Bedri Pejani –Sekretar. Anëtarë të komitetit u zgjodhën: Sali Gjuka, Isuf Veseli, Sadik Ramë Deçani, Neshi Hoxhë Sadiku, Avdush Kastrati, Jahja Begolli, Hamdi Zajmi, Niman Ferizi, Rrok Perolli, Tahir Zajmi, Kahreman Begolli dhe Ibrahim Gjakova-Caushi. U zgjodhën edhe anëtarët e nderit: Hasan Prishtina (mungonte sepse ishte në Vienë ku kishte shkuar me 36 prijës shqiptarë për të vizituar Familjen e Franc Jozefit që kishte vdekur kohë më parë) Bajram Curri, Mehmet Delia, Azem Bejta, Naxhip Draga, Aqif Blyta, Ramë Vllasa, Ilaz Raçaku, Nak Berisha, Dan Doroci. Për KMKK,sekretar –Bedri Pejani, Z.Kryetari –Hysni Curri”

Aktivitetet e KMKK,u shtrinë përgjatë trevave brenda dhe jashtë, të cilat mbetën nën sundimin e huaj. Qëllimi ishte të mbrohej populli i Kosovës i cili më së shumti përjetoi gjenocidin serbo-sllav,pasi që u shkëput me dhunë nga trungu amë. Po ashtu, kthimi i të gjitha trojeve shqiptare të copëtuara nën një ombrellë, në Shqipërinë Natyrale. Vepra e KMKK, shënoi një pike kthese në kohërat e vështira për kombin tonë. Përmes kësaj veprimtarie u rikthye shpresa për popullin, vullneti për të mos u dorëzuar nën sundimin serbo-sllav i cili kishte pasoja fatale për mijëra shqiptarë të pafajshëm. Përmes KMKK, u dëshmua edhe njëherë para Fuqive Evropiane se populli shqiptarë nuk njehë dorëzimin dhe se e drejta e tij për liri dhe pavarësi do të triumfoj pavarësisht rrethanave.

Gjatë vizitës së Kryeministrit Haradinaj me stafin e tij në Shkodër u morë vendim që shtëpia nga ku është themeluar KMKK,të restaurohet me financimin e dy Qeverive Shqiptare dhe Bashkia e Shkodrës./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme