OBSH njeh zyrtarisht si sëmundje varësinë ndaj lojërave kompjuterike

27 Maj, 2019 - 2:59 pm

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka njohur zyrtarisht si sëmundje varësinë nga lojërat kompjuterike. Vendimi u miratua nga 194 ekspertë të fushave të ndryshme. Vendimi do të hyjë në fuqi në 1 janar 2022.

Me rastin e edicionit të 72 të Asamblesë së Shëndetit Botëror, organizata Botërore e shëndestësisë katalogoi zyrtarisht, varësinë ndaj lojërave kompjuterike si një sëmundje, duke renditur dhe karakteristikat e saj.

Vendimi u mor pas një votimi prej 194 ekspertësh, secili i specializuar në një fushë të ndryshme, të cilët vlerësuan rastin pas rishikimit të shumë provave që mbështesnin këtë tezë.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, varësia nga lojërat kompjuterike mund të shfaqet gjatë eksperiencave on line por dhe në lojërat e vecuara.

Simptomat e saj janë:

-Vështirësi për të kontrolluar aktivitetin e lojës: frekuencën, intensitetin, kohëzgjatjen dhe përmbajtjen

– Lojërave u jepet më shumë prioritet se sa interesave të tjera ditore apo aktiviteteve të përditshme.

– Ndryshimet e vazhdueshme në sjellje dhe pasojat që japin në ambiente familjare, sociale, profesionale dhe personale

Varësia nga lojërat kompjuterike, do të cilësohet një sëmundje zyrtare duke filluar nga 1 janari i 2022-shit. /ABC News

Të ngjajshme