“The Culture Trip” sugjeron 7 muzetë më të mirë që duhen vizituar në Shqipëri

Përkundër madhësisë së vogël që ka ky vend, Shqipëria, ka shumë për të ofruar për vizitorët, shkruan The Culture Trip. Nëse mendoni që ta vizitoni Shqipërinë mos e humbni mundësinë për të vizituar edhe muzetë që ka ky vend.

BunkArt është radhitur së pari dukë treguar se nuk duhet humbur këtë muze të ndërtuar brenda bunkerit të ndërtuar në kohën e Enver Hoxhës.

Pastaj është BunkArt2, i cili gjendet në qendër të Tiranës dhe është lehtë i qasshëm me këmbë dhe është më i vogël se BunkArt. BunkArt 2 ju dedikohet historive të viktimave të regjimit të komunizmit dhe e kthen vëmendjen të aktivitetet e Ministrisë së Punëve të Brendshme gjatë komunizmit. Në hyrje, lexohen emrat e atyre që u dënuan nga regjimi.

Muzeu Kombëtar i Artit Mesjetar, në Korçë, është një nga qendrat muzeore më të rëndësishme të Shqipërisë e më gjerë. Fondi i tij ka mbi 7 mijë objekte kulti e arti, kryesisht ikona e më pak punime guri, druri, metali e tekstili të krijuara nga mesjeta e hershme deri në fillim të shek. XX prej artistësh anonimë e të mirënjohur, nga treva të ndryshme të vendit. Në sallën kryesore janë vendosur një koleksion ikonash dhe objekte nga më të mirat, krijuar në shekuj e që pasqyrojnë momente të ndryshme të zhvillimit të ikonografisë shqiptare dhe përfaqësuesit kryesorë të tyre. Aty ka vepra të autorëve anonimë të shek. XIII-XIV dhe të tjerë të mirënjohur si: Onufri, Onufër Qiprioti, Mësues Kostandini, Jeromonaku, Shpataraku, Selenicasi, vëllezërit Zografi etj.

Muzeu Kombëtar i Fotografisë “Marubi”, i cili gjendet ne Shkodër, qytetin më të rëndësishëm në veri të Shqipërisë, pret koleksionet më të mira të fotografisë në Shqipëri. Hapur në 2016, muzeu shfaq punën mbresëlënëse të familjes Marubi, duke filluar me Pietro Marubbi, një piktor italian dhe fotograf, i cili u arratis nga Italia për arsye politike në shekullin e XIX dhe emigroi në Shkodër, ku themeloi studimin e parë të fotove në vend. Koleksioni përfshin fotografinë e parë të realizuara në Shqipëri nga Marubi në 1858.

Muzeu Kombëtar “Gjergj Kastrioti Skënderbeu”. Qyteti i lashtë i Krujës dihet të jetë shtëpia e heroit më të madh shqiptar të të gjitha kohërave, Gjergj Kastriotit Skënderbeu. Gjatë shekullit të XV, Skënderbeu e bëri Krujë një bastion të rezistencës kundër përparimit të Perandorisë Osmane. Çdo gjë në Krujë lidhet me udhëheqësin kombëtar: statuja e madhe që ndodhet në hyrje të qytetit të vjetër, suveniret që shiten në tregun e lashtë e të bukur si dhe Muzeu Kombëtar i Skënderbeut.

Muzeu Historik Kombëtar. Nëse planifikoni të vizitoni Tiranën, ju nuk mund të humbisni muzeun më të madh në Shqipëri, Muzeun Historik Kombëtar. Ju mund ta gjeni atë lehtë, sepse është i vendosur në sheshin qendror të Skënderbeut dhe ka një mozaik me ngjyrë të mrekullueshme që paraqet fazat më të rëndësishme të historisë shqiptare. Muzeu tregon historinë e vendit nga paleolitik të sundimin komunist. Theksojmë këtu një ekspozitë të mrekullueshme të ikonave nga Onufri dhe kopja e shpatës së Skënderbeut që e përdori për të luftuar kundër osmanëve.

Muzeu Kombëtar i Arsimit. Korça konsiderohet nga shqiptarët si kryeqyteti kulturor i vendit për shkak të rëndësisë kulturore të saj. Qyteti është shtëpia e shkollës së parë në gjuhën shqipe, e cila zyrtarisht u hap më 7 mars 1887, nën Perandorinë Osmane. Muzeu Kombëtar i Arsimit ndodhet brenda ndërtesës që njihet si “Mësonjëtorja e Parë Shqipe”./ KultPlus.com