98 vite më parë lindi ‘Mbretëresha e Muzikës Latine’, Celia Cruz

Sot, janë bërë 98 vite nga lindja e artistes latine të shekullit XX, Celia Cruz.

Ursula Hilaria Celia Caridad Cruz Alfonso (21 tetor 1925 – 16 korrik 2003) ishte një këngëtare kubane dhe artistja më popullore latine e shekullit të 20-të.

Ajo mori një yll në “Walk Of Fame” në Hollywood. Presidenti i SHBA Bill Klinton i dha asaj Medaljen Kombëtare të Arteve në vitin 1994. Ajo ishte e njohur ndërkombëtarisht si “Mbretëresha e Salsa”, “La Guarachera de Kuba”, si dhe “Mbretëresha e Muzikës Latine”.

Ajo përgjatë karrierës së saj ka punuar shumë në Shtetet e Bashkuara dhe disa vende të Amerikës Latine. Leila Cobo nga Billboard Magazine dikur tha: “Cruz është padyshim figura më e njohur dhe më me ndikim në historinë e muzikës kubane dhe latine”.

Ajo ishte një ambasadore për shumëllojshmërinë dhe vitalitetin e muzikës së Havanëve të saj, dhe pas revolucionit kuban, ajo u bë simbol i lirisë artistike për mërgimtarët kubanë amerikanë. Ajo vdiq nga kanceri i trurit në vitin 2003./KultPlus.com