Komuniteti serb në Kanada proteston për ngritjen e flamujve kosovarë në festimin 12 vjetorit të pavarësisë së Kosovës

Në 12 vjetorin e pavarësisë së Kosovës komuniteti i shqiptarëve në Kanadë, në ceremoninë e ngritjes së flamurit të Kosovës, hasën në protestimin e komunitetit serb, shkruan KultPlus.

Përpos protestave të cilat komuniteti serb i kishte paralajmëruar disa ditë para ceremonisë së 12 vjetorit të pavarësisë së Kosovës, ky komunitet ka nxitur urrejtje edhe në rrjete sociale drejtuar komunitetit shqiptar në Kanadë.

Zv.Drejtoresha e komunitetit të shqiptarëve në Manitoba të Kanadasë Albiana Bugujevci, tregon për KultPlus se komuniteti serb atje protestojnë edhe për vendimin e njohjes së Kosovës nga ky shtet, poashtu edhe për lirinë dhe të drejtat e shqiptarëve të Kanadasë.

Mirëpo edhe pas reagimeve të shumta nga komuniteti serb, shqiptarët arritën të ngritnin flamurin kosovar, ku me c’rast Bugujevci mbajti një fjalim ku ndër të tjera edhe informonte kandadezët për historinë e kosovarëve.

Në vijim KultPlus ju sjell fjalimin e plotë të Bugujevcit.

”Për të gjithë ju që nuk jeni në dijeni për historinë e Kosovës, ju informoj se Kosova është cliruar nga okupimi serb para dy dekadave, mirëpo pavarësia e Kosovës erdhi në vitin 2008, ku Kosova u njoh nga shumë shtete të botës, përfshirë edhe Kanadanë.

Në si komunitet jemi shumë falenderues ndaj qytetit të Manitobas dhe ndaj Kanadasë për të drejtat që na i kanë pranuar dhe një mirënjohje të madhe për vlerat kanadeze të cilat ngjasojnë shumë me atë shqiptare.

Këtë vit, 17 shkurti shënon 12 vjetorin e pavarësisë së Kosovës dhe është një nder dhe privilegj të ngrisim flamurin e Kosovës për herë të parë në këtë qytet që është shtëpia e qindra shqiptarëve nga Kosova.

Shumica nga ne këtu jemi të mbijetuarit e luftës së fundit të Kosovës, ku më shumë se 1000 kosovarë kanë gjetur strehim në ëinnipeg të Kanadasë. Një nga gamiljet që ka ardhur në Kanadë gjatë luftës, është familja Alimheaj të cilët janë të pranishëm këtu dhe vlen të përmendet historia e tyre e dhimbshme. Ata humbën tre familjarë, disa nga fqinjët dhe ishin dëshmitarë të shumë vrasjeve brutale që ndodhën gjatë luftës.

Edhe pse është e dhimbshme, ne duhet të flasim për të kaluarën, të ndajmë atë me miqte tanë kanadez dhe të kujtojmë se sa e vështirë ka qenë për ne të bëhemi shtet e të gëzojmë lirinë e plotë.

Para dy dekadave, pas shumë vuajtjeve e humbjeve, populli i Kosovës gëzoi lirinë, pa intervenimin e Trupave të Natos, dhe filloi një kapitull të ri drejt lirisë.

21 vjetori i përfundimit të luftës në Kosovë, shënon një kapitull të ri në jetën e shumicës prej ne këtu të cilët morrëm rrugën për në Kanadë, për një vend më të sigurt, vend ky që për ne është bërë një shtëpi e sigurisë dhe paqes.

Pra, sot, në këtë përvjetor të pavarësisë së Kosovës, ne shfrytëzojmë rastin të shprehim mirënjohjen për Kanadën dhe kanadezët të cilët hapën dyert dhe zemrën e tyre për ne, atëherë kur ne më së shumti kishim nevojë.

Komuniteti ynë i vogël e vlerëson shumë atë që qeveria ka bërë dhe sakrificën e zemërgjerësinë që populli kanadezë e ka bërë për ne.

Në si komunitet për të festuar 21 vjetorin e ‘Operacionit Parasol’ (operacion ky i cili ndihmoi në prurjen e refugjatëve në Kanada), do të dhurojmë gjak për të ndihmuar në shpëtimin e jetës së shumë njerëzve të cilët kanë nevojë për të. Ndoshta kështu do të mund të kthenim të mirat që ky popull ka bërë për ne.

Gëzuar Dardani, Rroftë Kosova”, është shprehur Bugujevci para të pranishmëve.

Ndër të tjera për KultPlus. Bugujevci është shprehur e zhgënjyer që komuniteti serb vazhdon të nxit urrejtje ndaj komuniteti shqiptar edhe pas kaq vitesh. / KultPlus.com

Proteston komuniteti serb në Kanada, tentojnë të ndalojnë ngritjen e flamujve kosovarë

Komuniteti i shqiptarëve në Winnipeg të Kanadës, po planifikonin të festonin 12 vjetorin e pavarësisë së Kosovës, mirëpo kjo gjë ka nxitur reagim të madh nga komuniteti serb i këtij qyteti, shkruan KultPlus.

Komuniteti serb ka shprehur pakënaqësinë duke u ankuar në Bashkinë e Qytetit të Winnipeg-ut, duke lajmëruar se do të mbajnë edhe protestë në shenjë kundërshtimi për flamujt që pritet të ngriten me rastin e festimit të përvjetorit të pavarësisë së Kosovës.

Kjo është hera e parë që komuniteti serb publikisht ka kundërshtuar ceremoninë e ngritjes së flamurit kosovar në Kanada.

Zv.Drejtoresha e Komunitetit të Shqiptarëve në Kanada, Albiana Bugujevci, ka treguar për KultPlus se është mëse e kënaqur që për herë të parë flamuri kosovar ngritet në provincën e Manitoba-s të Kanada-së.

”Shumë familje që kanë ardhur këtu, janë familje që kanë ikur nga lufta e fundit në Kosovë dhe kanë qenë gjithmonë në paqe me të gjitha komunitetet këtu. Kosova është një shtet multi-etnik. Prandaj ne ftojmë të gjithë të reflektojnë mbi luftën e Kosovës dhe të përqafojnë vlerat kanadeze mbi paqen, pranimin e shumëllojshmërisë dhe të drejtën e secilit që jeton në Kanada”, deklaroi Bugujevci për KultPlus.

Bugujevci ndër të tjera tregoi se Komuniteti i Shqiptarëve në fillim nuk e dinte se kush po kundërshtonte ngritjen e flamujve, por shumë shpejt u kuptua nga mediat se këtë gjë po e bënte kisha ortodokse. Për të cilën Bugujevci thotë se përcjellë regjimin e Miloshevicit.

‘Jam lodhur duke dëgjuar serbët tek shtiren si viktima të luftës edhe pse e gjithë bota e din se Serbia është përgjegjëse për katër lufta në Ballkan. Të shtiren si viktima është qesharake. Ata duhen të pranojnë dhe paguajnë për dëmin që kanë bërë. Bota e din mirë se kush janë ata. ”, deklaroi ajo për KultPlus. / KultPlus.com