Andrea Alessi, skulptori i njohur Renesancës Dalmatine me origjinë nga Durrësi

Andrea Nikollë Aleksi, i njohur edhe si Andrea Alessi, ose Andrija Aleši ka qenë një arkitekt, piktor dhe skulptor i famshëm, i njohur si një nga artistët më të mëdhenj në kohën e Renesancës Dalmatine.

I lindur në Durrës me 1425, ai u zhvendos në Dalmaci, duke bërë emër në fushën e arkitekturës. Karakteristikë e Aleksi Andreas ishte që në punimet e tija, shënonte mbishkrimin në të cilin shkruhej origjina e tij. Që në rini shkoi në Split të Dalmacisë dhe aty studioi pranë skulptorit Mark Troja. Është autor i statujave të lozhës së tregtareve në Ankonë të Italisë, i 1454 afreskeve në një kishe të ishullit Arabe të Dalmacisë. Kryevepra e tij mbahet Pagëzimorja e Trogirit.

Pagëzimorja e Trogirit ndodhet në katedralen e Shën Lorencit. Por gjurmët e punëve të tij ndihen edhe në pallatet e Trogirit përreth, në atë të peshkopit Torlon dhe veçan në pallatin përkundruall portës kryesore të katedrales, Palazzo di Coriolano Cippico, ku si kryevepër e Andrea Aleksit njoftohet portali disakatësh me dritaret me tri harqe (trifore), mandej në kapelën e Shën Gjonit etj.

Ka shumë për të parë, si dhe për t’u informuar nga historianët e artit që i kanë vlerësuar punimet e tij këtu në Trogir, “Opusi i Trogirit”, si kompleksin më të rëndësishëm arkitekturor-skulpturor të fillimeve të artit të Rënesansës së hershme të saposhfaqur në Europë. /dsh/ KultPlus.com