A duhet ndrydhur dëshirat?

Mos u përpiquni t’i ndrydhni, eliminoni dëshirat tuaja, sepse do të rrezikonit të bëheshit apatik. Do të privoheshit nga energjia dhe kjo do të ishte e tmerrshme. Dëshira, në kuptimin e shëndosh të fjalës, është energji, sa më tepër që të kemi energji, aq më mirë. Prandaj mos i ndrydhni dëshirat, kuptojini. Kuptojini. Mos u përpiquni aq shumë t’i realizoni dëshirat, mjafton që t’i kuptoni.

Mos hiqni dorë thjesht nga objekti i dëshirave tuaja – kuptojini, shikoni në dritën e tyre të vërtetë.

Shikoni çfarë është vlera e tyre e vërtetë. Sepse, nëse përqendrohemi në atë që ta ndrydhim dëshirën tonë, duke u përpjekur të mohojmë objektin e dëshirave, me siguri do të mbetemi të lidhur për të. Në të kundërtën, nëse e vëzhgojmë dhe e shikojmë se sa ajo vërtetë ka vlerë, nëse e kuptojmë, nëse na e hap rrugën drejt palumturisë, zhgënjimit dhe depresionit vetëm atëherë dëshira shndërrohet në atë që e quajmë “ajo të cilës i japim përparësi”.

Kur jetohet për atë që i japim përparësi, duke mos lejuar që lumturia jonë të varet nga ajo, vetëm atëherë jemi me të vërtet të zgjuar. Të nisemi drejt gjendjes së zgjimit. Zgjimi, lumturia – quajeni si t’ju përgjigjet – është gjendje e mungesës së iluzioneve, gjendje në të cilën gjërat nuk shikohen përmes prizmës së asaj se çka jemi dhe si jemi, por çfarë janë ato, në atë masë në të cilën kjo është e mundshme për një qenie njerëzore.

Hidhni iluzionet, shikojeni botën rreth vetes dhe më në fund do të shihni realitetin, do të jetoni.

Sa herë që jemi të palumtur, diçka i është shtuar realitetit. Kjo kundërvënie na bënë të palumtur. Përsëris: ju jeni përgjegjës për këtë, ju keni shtuar diçka, reaksioni negativ është brenda jush./KultPlus.com

–Anthony De Mello , “Zgjimi i inteligjencës”