Mes polemikave të shumta, artefaktet e lashta greke shfaqen për herë të parë

Pesëmbëdhjetë artefakte të lashta greke nga koleksioni privat i artit cikladik të një miliarderi amerikan u ekspozuan për herë të parë të mërkurën në Athinë, sipas një marrëveshjeje që ka ngjallur polemika në Greqi, shkruan Reuters, transmeton KultPlus.

Antikitetet cikladike, për të cilat Greqia thotë se janë “kryevepra me vlerë unike arkeologjike”, udhëtuan për në Athinë pas një marrëveshjeje midis Greqisë dhe Muzeut Metropolitan të Artit të Nju Jorkut për riatdhesimin e 161 objekteve të mbledhura gjatë viteve nga Leonard N. Stern, një biznesmen dhe filantrop.

Duke folur në një ceremoni në prag të hapjes së ekspozitës për publikun, kryeministri Kyriakos Mitsotakis tha se ishte “me të vërtetë një ditë e veçantë për jetën kulturore të vendit”, duke i përshkruar veprat si “antike të paçmuara të bukurisë së rrallë që po kthehen në shtëpinë e tyre”.

Pasi u ekspozuan për një vit në Muzeun Cycladic në Athinë, 15 veprat – më të rëndësishmet e koleksionit – do të shfaqen në Nju Jork nga fillimi i vitit 2024 për 25 vjet. Ata gradualisht do të kthehen në Greqi./ KultPlus.com