Libri i shqiptares Basrie Murati- Sakiri, krahas librave më të dalluar në Zvicër

Në kantonin e Luzernit, Zvicër, grave iu është njohur më 25 tetor 1970 e drejta për të votuar. Në nivel Zvicre, të drejtën e votimit ato e kanë fituar tek më 7 shkurt 1971.

Në prag të këtij 50-vjetori, “Hirschmatt Buchhandlung”, njëra nga libraritë më të mëdha në qytetin e Luzernit, e ka dekoruar enkas vitrinën e saj të librit me libra të përzgjedhur të autoreve të shumta. Në mesim e tyre prijnë botimet e Shtëpisë Botuese “Rotpunkverlag”, posaçërisht vend qendror zë libri “Gruss aus der Küche” (“Përshëndetje nga kuzhina”), njëri nga librat e saj të botuar së fundi.

“Rotpunktverlag” është botuese edhe e librit të shqiptares nga Kosova, Basrie Murati-Sakiri, “Bleibene Spuren” (“Gjurmë të përhershme”), i cili zë vend në listën e librave më të dalluar në Zvicër, që libraria “Hirschmatt Buchhandlung” i ofron për lexuesit e interesuar.

Në librin e saj dypjesësh, autorja Basrie Murati-Sakiri e përshkruan në mënyrë mbresëlënëse angazhimin e saj, si gjimnaziste 18-vjeçare, të shoqeve dhe shokëve, për Kosovën Republikë. Angazhimi i tillë e detyroi atë të arratiset në vitin 1989 në Zvicër për t’i shpëtuar ndjekjes që i bëhej nga pushteti. Se si është ta lësh prapa gjithë jetën tënde e të vendosesh në vend të huaj; përballjen sfiduese në Zvicër për t’u shkolluar, punuar, jetuar nga mundi i saj si dhe për t’u integruar suksesshëm, autorja e përshkruan me mjeshtri dhe stil të rrjedhshëm në pjesën e dytë të librit. / KultPlus.com

Libri “Bleibende Spuren” vazhdon të pritet me interesim në Zvicër

Isuf Sherifi

Në Bibliotekën e Qytetit St. Gallen u bë prezantimi i librit “Bleibende Spuren” (“Gjurmë të përhershme”), të autores shqiptare me prejardhje nga Kosova, Basrie Murati-Sakiri. Libri është botuar vitin e kaluar nga Shtëpia Botuese e Zürichut, “Rotpunktverlag”.

Prezantimi në St. Gallen është i 10-ti me radhë që e ka pasur deri më tani në Zvicër, gjë që flet shumë për vlerat e librit dhe interesimin e vazhduar që po e tregojnë për të lexuesit dhe institucionet e ndryshme kulturore. Për rrjedhojë, edhe mediat e shumta, si të karakterit kulturor, judikativ, ashtu dhe ato informativ, kanë publikuar që nga botimi i librit prezentime dhe vështrime të ndryshme mbi të, përfshirë edhe bisedat dhe intervistat tematike me autoren.

Përmes këtij libri, autorja Murati-Sakiri flet për jetën e saj si gjimnaziste; angazhimin politiko-patriotik, që në rininë e hershme, për lirinë dhe Republikën e Kosovës; përndjekjet e vazhdueshme të saj dhe bashkëveprimtarëve, pjesëtarë të „Çetës së Llapit“, ku bënte pjesë ajo; vrasjen e bashkëveprimtarit, heroit Ali Ajeti, si dhe përjetimin e vrasjës së babait të saj nga ana e forcave serbe në Betejën e Llapashticës. Me mirënjohje të veçantë autorja flet për të gjitha ato familje që i përkrahën dhe strehuan gjatë qëndrimit afër tremujor fshehur në mal.

Duke dëgjuar me vëmendje fragmente të lexuara nga vetë autorja, ndeshish faktin se ajo në libër tregohet shumë modeste dhe e çiltër. Nuk flet vetëm për dramën e saj personale, nuk shfaqet vetëlavdëruese, por në fokusin kryesor shpërfaq fatin e rëndë të Kosovës, përkatësisht shqiptarëve të robëruar nën ish-Jugosllavi. Në libër, një pjesë të konsiderueshme e zë edhe periudha e ekzilit të detyrueshëm, shkaku i ndjekjeve për t’u burgosur, të autores në Zvicër, e përfshirë në pjesën e dytë, e cila është poaq interesante sa dhe vetë koha e jetuar në vendlindje.

I shkruar në formë ditari, me një narracion që secilin lexues e merrë me lehtësi në udhëtimin e vet, në këtë libër tragjeditë nuk rrëfehen vetëm me doza mllefi e mërzie, por edhe me gjuhën e humorit të lehtë, që herë pas here të bënë për të qarë dhe qeshur njëherësh. Shpresa, optimizmi, besimi i paluhatshëm në rezultatin pozitiv final të luftës së Kosovës, çlirimin dhe lirinë, e përshkojnë librin edhe në momentet më të rënda që përjeton autorja, qoftë në Atdhe, qoftë në mërgim, ku ballafaqohet me sfidat shtesë që shtron vendi dhe shoqëria e huaj. Prezantimin e librit, në formë interaktive me të pranishimit, si dhe bashkëbisedimin letrar me autoren, e udhëhoqi gazetarja dhe studiuesja e mirënjohur e gjermanistikës, Eva Bachmann. Në fund, autorja si dhe organizatorët i falënderuan të pranishmit për pjesëmarrjen dhe interesimin e treguar./ KultPlus.com