Gjermania ia dorëzon Nigerisë skulpturat e para të bronzit të Beninit

Autoritetet gjermane i kthyen të premten Nigerisë dy të parat nga më shumë se 1100 skulpturat e çmuara të njohura si Bronzët e Beninit që u grabitën nga evropianët në shekullin e 19-të, transmeton KultPlus.com

Ushtarët britanikë plaçkitën rreth 5,000 objekte – skulptura dhe pllaka të ndërlikuara që datojnë nga shekulli i 13-të e tutje – kur ata pushtuan Mbretërinë e Beninit, në atë që tani është Nigeria jugperëndimore, në 1897.

Plaçka u shndërrua në muze anembanë Evropës dhe Shteteve të Bashkuara.

“Kjo është një histori e kolonializmit evropian. Nuk duhet të harrojmë se Gjermania luajti një rol aktiv në këtë kapitull të historisë,” tha Ministrja e Jashtme gjermane Annalena Baerbock në një ceremoni në Berlin për shënimin e transferimit.

Dy bronzët e parë, njëri që përshkruan kokën e një mbreti, tjetri tregon një mbret dhe katër shoqëruesit e tij, do të merren personalisht nga Ministri i Jashtëm nigerian Zubairu Dada dhe Ministri i Kulturës Lai Mohammed, të cilët ishin të pranishëm në ceremoni./ KultPlus.com