Zbulohet mozaiku i Bylisit – daton në shekullin VI

Antikiteti ka lënë gjurmë të gjalla, në të gjithë territorin e Shqipërisë. Qyteti antik i Bylisit, është një prej qendrave më të rëndësishme arkeologjike në vend. Bylisi shtrihet në dalje të qytetit të vogël të Ballshit.

Siç njofton ministrja e Kulturës, një nga mozaikët e zbuluar sot në qytetin antik Bylis, daton në shekullin VI.

Teatri i Bylysit është një nga monumentet më të mëdha të kësaj qendre arkeologjike, që është ndërtuar në fillim të shekullit të 3-të para lindjes së Krishtit dhe ka një kapacitet prej 7 500 vendesh, që do të thotë se ka qenë një nga veprat më të mëdha të kohës.

Në Shqipëri ndodhen një sërë sitesh arkeologjike si Butrinti, Apolonia, Oriku, Amantia, etj., ndërsa nga kalatë përmendim kalaja e Gjirokastrës, kalaja e Lëkurësit, Sarandë, kalaja e Krujës, kalaja e Beratit, kalaja e Petrelës, Tiranë, kalaja e Ali Pashës, Tepelenë, kalaja e Rozafës, Shkodër etj, ndërsa nga muzetë përmendim Muzeun e Ikonografisë “Onufri” dhe Muzeu Etnografik në Berat, Muzetë Arkeologjikë në Durrës, Tiranë, Korçë, Muzeu i armëve dhe Etnografik në Gjirokastër, Muzeu Etnografik në Sarandë, Muzeu Historik Kombëtar, Tiranë, Muzeu Arkeologjik, Tiranë, Muzeu Historik, Shkodër etj. /KultPlus.com