Historia e pabesueshme e Hilde Back dhe Chris Mburu, ‘mirësia e huaj’ që iu ndryshoj jetën

Historia e pabesueshme e Hilde Back dhe Chris Mburu, tregon se si edhe veprime të vogla mirësie mund të prekin shumë jetë në mënyra krejtësisht të paparashikuara.

Kur ishte vajzë, mirësia e një të huaji i shpëtoi jetën Hilde Back duke e ndihmuar atë të arratisej në Suedi nga Gjermania Naziste, ku të dy prindërit e saj vdiqën në kampet e përqendrimit. Hilde u bë një mësuese dhe, duke kujtuar ditët e saj si një vajzë hebre në Gjermani kur iu mohua mundësia për të ndjekur shkollën sipas Ligjeve naziste të Nuremburgut, ajo vendosi të paguante për arsimimin e një fëmije i cili përndryshe nuk do të kishte mundësi të shkonte ne shkolle. Fëmija që ajo sponsorizoi ishte Chris Mburu.

Mburu u rrit në një familje të varfër në Kenia rurale, familja e së cilës nuk kishte mundësi të paguante tarifën e vogël të shkollimit që u kërkohej fëmijëve për të vazhduar studimet përtej shkollës fillore. Për shkak të notave të tij të shkëlqyera, ai u zgjodh për pjesëmarrje në një program sponsorizimi suedez dhe Hilde Back pagoi rrugën e tij përmes shkollës së mesme. Mburu shkëlqeu në shkollë dhe vazhdoi të fitonte diploma nga Universiteti i Nairobi dhe Shkolla e Drejtësisë në Harvard.

Në mënyrë që të ndihmojë fëmijët e tjerë të talentuar nga familje të varfra të vazhdojnë studimet e tyre në shkollën e mesme, Mburu krijoi një fondacion në 2001. Me mbështetjen e Ambasadorit Suedez në Kenia, Mburu ishte në gjendje të gjente gjurmët e bamirësit i cili kishte transformuar jetën e tij dhe i dha emrin fondacioni për nder të saj: Fondi i Edukimit Hilde Back.

Akti i vogël i mirësisë së Back u rrit në mënyra që ajo kurrë nuk mund t’i imagjinonte – Fondi tani ka ndihmuar mbi 835 fëmijë në Kenia të vazhdojnë studimet e tyre dhe fëmija i saj i sponsorizuar ka bërë avokat dhe mbrojtës i të drejtave të njeriut për Kombet e Bashkuara. Në vitin 2012, Back kishte mundësinë të udhëtonte në Kenia me Mburu dhe të festonte 90 vjetorin e saj të lindjes duke takuar shumë nga fëmijët jeta e të cilëve është ndryshuar nga fondacioni që mban emrin e saj./ KultPlus.com