Hapen nominimet për çmimet e UIA 2020 për arritjet arkitekturore

Janë hapur nominimet për medaljen e artë dhe çmimet e UIA ( Bashkësia Ndërkombëtare e Artkitektëve ) të cilat jepen për njohje të arritjeve arkitekturale. Medalja e artë dhë çmimet e tjera të UIA do të jepen në ceremoninë e çmimeve e cila do të mbahet gjatë Kongresit Botëror të UIA-s në Rio de Janeiro (Brazil) i cili zhvillohet nga 19 deri më 23 korrik 2020.

Medalja e Artë e UIA-së

Krijuar në vitin 1984, Medalja e Artë e UIA-së njeh arritjet e jashtëzakonshme të një arkitekti apo grupi arkitektësh, duke i llogaritur të gjitha aspektet e një konstruksioni të ndërtuar në një periudhë të zgjatur. Ndër fituesit e kaluar janë Toyo Ito, Renzo Piano, I.M. Pei, Àlvaro Siza Vieira, Hassan Fathy dhe Rafael Moneo.

UIA poashtu shpërndan edhe çmimet e listuara më poshtë:

Çmimi i Patrick Abercrombie për planifikim urbanistic dhe dizajn,

Çmimi i Auguste Perret për teknologji në arkitekturë,

Çmimi i Jean Tschumi për shkrim arkitekturor,

Çmimi i Robert Matthwe për mjedise njerëzore dhe të qëndrueshme dhe

Çmimi i Vassilis Sgoutas për implementimin e arkitekturë për t’i shërbyer të varfërve.

Kush mund të merrë pjesë

Çdo arkitektë ose firme e arkitektëve. Arritjet e firmave apo grupeve duhet të përfaqësojnë punën ekipore të një kohe të gjatë, me të njejtit individë si liderë të grupeve, përveq çmimit të Jean Tschumi-t të nominuarit duhet të jenë arkitektë të kualifikuar ose në rastet kur të nominuarit janë grup liderët duhet të jenë arkitektë të kualifikuar.

Seksioni i pjesmarrësve të UIA dhe zyrtarët e zgjedhur të UIA mund të nominojnë kandidatë të çfarëdo nacionaliteti apo vendi ku jeton.

Seksionet e pjesëmarrësve dhe të zgjedhurit e UIA-së mund të pranojnë nominimet për medaljen e artë dhe çmimet tjera vetëm përmes formës elektronike, UIA Awards Platform. Nominimet duhet të përmbajnë:

  • Një CV të shkurtër të kandidatit
  • Një fotografi të kandidatit
  • Një deklaratë të grupit apo individit të nominuar e cila shpjegon arsyet e nominimit për çmimin e caktuar të UIA-së
  • Një përmbledhje e punës së kandidatit duke përfshirë maksimalisht dhjetë foto të punës së tij. Për çmimin e Jean Tschumi fotografitë mund të zëvendësohen më imazhe të skanuara të shkrimeve.

Afatet e fundit:

Afati i fundit për nominime: 1 Maj 2020

Mbledhja e jurisë në selinë e UIA-së në Paris: 12 Maj 2020

Kongresi në Rio i UIA-së: 19-23 Korrik 2020

Ceremonia e çmimeve: 22 korrik 2020

Juria

Kai-Uwe Bergmann (Danimarkë)
Nadia Somekh (Brazil)
Eva Jiricna (Republika Çeke)
Weimin Zhuang (Kina)
Thomas Vonier (SHBA). / Ndertimi info / KultPlus.com