‘Në një vend të qeverisur keq, pasuria është diçka prej së cilës duhet pasur turp’

Confucius

 Dikur njerëzit studionin për të përsosur veten e tyre. Tani studiojnë për të shkaktuar admirimin e të tjerëve.

“Në një vend të qeverisur mirë, varfëria është diçka prej së cilës duhet pasur turp. Në një vend të qeverisur keq, pasuria është diçka prej së cilës duhet pasur turp.” 


– Përvoja: një fener i vogël varur pas shpinës tonë dhe ndriçon rrugën që tashmë kemi kaluar.

– Çdo e vërtetë ka katër qoshe. Si mësues do t’ju tregoj një: tre të tjerat, duhet t’i gjeni ju.

– Zgjidhni një punë që ju pëlqen, dhe kurrë nuk do të duhet të punoni as dhe një ditë të vetme në jetën tuaj.

– Nëse njerëzit e dinin se sa të vegjël bëhen kur përpiqen të duken të mëdhenj, nuk do ta provonin kurrë.

– Heshtja është një mik besnik i cili kurrë nuk do të të tradhtojë.

– Mos u shqetësoni nëse të tjerët nuk të kuptojnë ty. Shqetësohuni kur ju nuk i kuptoni të tjerët.

– Të shkosh përtej gjërave është po aq keq sa t’i biesh shkurt.

– Të dish se çfarë është e drejtë dhe mos ta bësh atë, është burracakëria më e madhe.

– Nuk është e tmerrshme nëse ju fyen, tallën apo grabitën. E tmerrshme është në qoftë se ju nuk mund të harroni ato.

– Mënyra më e mirë për tu mashtruar, është të pretendosh se jeni më i zgjuar se të tjerët.

– Nuk ka rëndësi se sa ngadalë ecën, për aq kohë sa nuk ndalon.

– I dëgjoj dhe harroj. I shoh dhe më kujtohen. I bëj dhe e kuptoj.

– Njeriu superior gjykon veten e tij. Inferiori gjykon të tjerët.

– Çdo gjë ka bukuri por jo të gjithë e shohin.

– Jeta është shumë e thjeshtë, por ne insistojmë ta komplikojmë atë.

– Burri me virtyt ndjen keqardhje që nuk është i përsosur, nuk i vjen keq që nuk është i famshëm.

– Njeriu i lartë mendon vetëm drejtësinë. Njeriu inferior mendon vetëm për interesat e tij.

– Harroni fyerjet, por kurrë mos harroni mirësinë.

– Ai që hedh ende shigjeta nuk është një harkëtar, ai që flet shumë ende nuk është një orator.

– Njeriu superior është modest në fjalët e tij, por jo në veprime.

– Të bësh padrejtësi, është serioze. Më serioze, megjithatë, është që të vazhdosh ta kujtosh.

– Kur dikush është i rreptë me veten, shumë rrallë dështon.

– Injoranca është nata e mendjes, por një natë pa hënë dhe pa yje.

– Sa më shumë në mënyrë rigoroze dhe pa mëshirë kritikon veten tënde, aq më drejt dhe me butësi do të gjykosh të tjerët.

– Ai që i di të gjitha përgjigjet, nuk i janë bërë të gjitha pyetjet.

– Një njeri superior nuk mund të jetë i njohur në çështje të vogla, por atij mund ti besohen shqetësime të mëdha. Një njeriu të vogël nuk mund t’i besohen çështje të mëdha, por ai mund të njihet për punë të vogla.

– Të jesh i varfër dhe të mos grindesh është e rëndë, të jesh i pasur dhe të mos bëhesh prepotent është edhe më rëndë.

– Ai që bën gjërat vetëm për interesin e tij personal, do të bëjë shumë armiq.

– Atë që nuk do të ta bëjnë ty, mos jua bëj të tjerëve.

– Kur përdhunimi bëhet i pashmangshëm, atëherë shtrihu në tokë dhe shiko të edukohesh.

– Të mësosh pa menduar është një punë e humbur, mendimi pa mësuar është rrezik.

– Me oriz për të ngrënë, ujë për të pirë dhe jastëk për t’u mbështetur – kam ende gëzim në këtë jetë. Nderimet dhe pasuritë e fituara me padrejtësi janë si një re që kalon shpejt.

– Studioni të kaluarën në qoftë se doni të përcaktoni të ardhmen.

– Të ankohesh në lidhje me të keqen, e dyfishon, të qeshësh me të keqen, e asgjeson.

– Fitorja jonë më e madhe nuk është të mos biem kurrë, por të ngrihemi sa herë që biem.

– Në një shtet që qeveriset mirë, varfëria është e turpshme. Në një shtet që qeveriset keq, pasuria është turp.

– Vullneti për të fituar, dëshira për të arritur, dhe vendosmëria për të arritur potencialin e plotë të vetes, janë çelësi për hapjen e derës së përsosmërisë së vetes./KultPlus.com