Zonja D’Ora, gruaja e parë që u pranua në Shkollën e Vjenës të Mësimdhënies dhe Zbatimit Grafik

Zonja d’Ora, emri i vërtetë i së cilës është Dora Kallmus, lindi në Vjenë në vitin 1881.

Ajo ishte gruaja e parë që u pranua në Shkollën e Vjenës të Mësimdhënies dhe Zbatimit Grafik. Në vitin 1907, ajo hapi studion e saj të parë të fotografisë, me një student tjetër nga shkolla: Arthur Benda, i cili u kujdes për teknikën.

Në vitin 1917, gruaja që tani e quan veten Madame d’Ora, shpiku një proces të ri duke përdorur një lente që krijoi skica të paqarta rreth secilës foto. Ky proces do të bëhet marka tregtare e Madame d’Ora.

Në vitin 1927, ajo shkoi në mërgim në Paris, sepse ishte hebre. Ajo punoi atje në dyqanin që hapi tre vjet më parë. Atje, ajo do të fotografonte gratin parisien: shkrimtarë, piktorë, valltarë …

Kur nazistët hyjnë në Paris, Madame d’Ora strehohet në një manastir në zonën e lirë ku do të kalojë pjesën më të madhe të luftës. Në 1947, ajo u kthye në Paris dhe rihap dyqanin e saj. Ajo vdiq në Austri në 1963. / KultPlus.com