Muzeu i njohur rus “Hermitage” hap ekspozitë virtuale

Ka vetëm një mënyrë për t’i parë këto vepra arti – duke u lidhur me internet. Është ekspozita “The Ethereal Ether”, e mbajtur nga muzeu shtetëror Rus “Hermitage”.

Ajo nuk mbahet brenda galerive të institucionit, por po mbahet ekskluzivisht në një hapësirë ​​virtuale. Në ekspozitë shpalosen vepra të artit “ NFT” – një njësi unike digjitale që sulmoi botën e artit këtë vit. Kuratori Dimitri Ozerkov ka thënë se donte që ekspozita të tregonte historinë e kësaj manie të re.

“Ne u përpoqëm të zgjidhnim ato vepra që eksplorojnë natyrën e NFT-ve, natyrën e fenomenit të ri, natyrën e personit në këtë fenomen të ri, eksplorojnë veçoritë e ndërveprimeve midis realitetit dhe virtuales”, ka thënë ai.

“E gjithë kjo pra është tema e kësaj ekspozite. Tema e artit eterik që është e paprekshme, e paprekshme në kuptimin fizik”.

Ekspozita i lejon përdoruesit të krijojnë avatarë digjitalë dhe të eksplorojnë faqen virtuale duke përdorur kompjuterë, telefona inteligjentë, syze të realitetit virtual dhe pajisje të tjera digjitale. Ani pse hapësira është vetëm virtuale, ajo ka rrënjë në realitet. Programuesit rikrijuan brendësinë e monumentit lokal të Bursës së vjetër të Shën Petersburgut si një sfond për artin digjital.

Ozerkov mendon se ka një lidhje të fortë midis veprës dhe ndërtesës historike. “NFT ka të bëjë me kriptmonedhën. Kjo është një temë e re në tregti, kjo është një temë e re për këmbimore. Natyrisht, ne menduam se ndërtesa e Bursës do të ishte një referencë e mirë. Bursa është një vend për këmbim”, ka thënë ai.

Lista e plotë me 37 vepra arti është renditur në faqen zyrtare të ekspozitës. Ato përfshijnë “Macja e Schrödinger” nga “CryptoKitties”, një lojë e famshme blockchain e krijuar nga studioja kanadeze “Dapper Labs” në rrjetin Ethereum.

Ekspozita paraqet gjithashtu një artist të njohur të Shën Petersburgut, i njohur si Darkzuu. Vendasit besojnë se është koha e duhur për të zhvilluar një ngjarje virtuale si kjo.

“Muzetë nuk ka të bëjë më me gjërat që ruhen në kuti me pluhur. Kjo ka të bëjë me të avancuarit njëkohësisht me shoqërinë. Sigurisht, nëse ekziston, atëherë është mirë të organizohen ekspozita të tilla, sepse gjithçka ndryshon”, ka thënë Ivan Pospekhov, një qytetar i Shën Petersburgut. Të tjerë shpresojnë se kjo do të inkurajojë të rinjtë të interesohen për kulturën.

“Brezi ynë i ri, brezi i fëmijëve tanë u rrit me telefonat inteligjentë. Kjo është mënyra për t’i tërhequr ata në art”, ka thënë Julia Soboleva, gjithashtu një qytetare nga Shën Petersburgu.

Ekspozita do të jetë e qasshme online deri më 10 dhjetor. / KultPlus.com