Së shpejti nis “Fokus Award 2021”, ekspozita ndërkombëtare e fotografisë

Ekipi kurator i edicionit të 12-të të FOKUS AWARD – Ekspozitës Ndërkombëtare të Fotografisë përbërë nga artistët: Elton Koritari, Osman Demiri dhe Burim Myftiu e kanë bërë përmbledhjen kuratoriale për vitin 2021. Ata kanë përzgjedhur 44 artistë nga: Shqipëria, Kosova, SHBA, Italia, Turqia, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi, Zvicra, Greqia, Bullgaria, Irani, Kroacia, Ukraina, Bosnjë e Hercegovinë, Serbia dhe Sllovenia.

Artistët:

Enis Abdullahu – Kosovë
Zeni Alia – Shqipëri
Richard Arbas – SHBA
Boro Arsovski – Maqedonia e Veriut
Vasilis Artikos – Greqi
Ibrahim Aysil Turqi
Ernest Baba – Shqipëri
Jusuf Bajrami – Zvicër
Ergys Baki – Shqipëri
Ana Batrićević – Serbi
Giuseppe Cardoni – Itali
Francesco Congedo – Itali
Marco Corso – Itali
Antonella Dargenio – Itali
Sualdo Dino – Shqipëri
Parisa Feyzollahi – Iran
Giorgo Galimberti – Itali
Flora Gatsenko – Ukrainë
Florion Goga – Shqipëri
Oxana Grinshteyn – Ukrainë
Armand Habazaj – Shqipëri
Ahmed Hadrovic Turqi
Remzi Hasani – Kosovë
Majid Hojati – Iran
Eliza Hoxha – Kosovë
Arton Humolli – Kosovë
Fehmi Içyer – Turqi
Ognjen Karabegovic – Kroaci
Stepan Kucheriavy – Ukrainë
Marco Marcone – Itali
Diana Maria – Rumani
Rosa Mariniello – Itali
Melissa Mey – Turqi
Agon Nimani – Kosovë
Blaz Poljansek – Slloveni
Midhat Poturovic – Bosnjë e Hercegovinë
Rina Statovci – Kosovë,
Vlasov Sulaj – Shqipëri
Blerta Syla Surroi – Kosovë
Roni Shishko – Kosovë
Gent Shkullaku – Shqipëri
Rozafa Shpuza – Shqipëri
Ina Toska – Shqipëri
Ana Vukovic – Mali i Zi

Koncepti i këtij edicioni është MONO.
Sfida e vërtetë është “të hequrit”. Të reduktosh, të konsumosh, të hollosh, të heqësh koret, të thërmosh deri në esencë. Të qëndrosh larg stimujve të të tjerëve, në unicitetin tënd. MONO, si bazë e mijëra fjalësh të ndryshme nga njëra-tjetra por si një qëndrim artistik për të synuar esencën.

FOKUS AWARD është event më i rëndësishëm i fotografisë në regjion themeluar dhe menaxhohet nga artisti Arben Alliaj – Drejtor Artistik dhe artisti Saimir Ahmeti – Menaxher.

Juria profesionale ndërkombëtare, përbërë nga tre anëtarë, do ta bëjë shpalljen e artistit më të mirë gjatë hapjes solemne të ekspozitës.
Çmimi FOKUS AWARD përfshin edhe një çmim monetary 1000$.
Ceremonia e hapjes së ekspozitës “FOKUS AWARD 2021” do të bëhet në Galerinë e Arteve “Vilson Kilica” në Fier, më 29 shtator 2021 në orën 19:00. / KultPlus.com

Inda Sela shpallet fituese e Ekspozitës Ndërkombëtare të Fotografisë Artistike

Fituesja e edicionit të 11-të e Ekspozitës Ndërkombëtare të Fotografisë Artistike “Fokus Award 2020” është fotografja nga Shqipëria Inda Sela.

“FOKUS AWARD” – Ekspozitë Inernacionale e Fotografisë arrin kështu në edicionin e 11-të duke kurorëzuar konkursin e përvitshëm të organizuar me pjesëmarrjen e qindra fotografëve nga gjithë bota.

Ajo lindi nga ideatori i saj fotografi i mirënjohur dhe entuziasti Arben Alliaj nga Fieri i cili kishte një ëndërr që qyteti i tij të ketë festivalin e vet të fotografisë artistike. Ëndrra e Benit u realizua dhe pas shumë viteve u shndrua në një event ndërkombëtar të rëndësishëm jo vetëm në vend por edhe në Ballkan dhe më gjerë, na njoftoi artisti Burim Myftiu, një nga kuratorët e ekspozitës.

FOKUS AWARD ka kontribuar që njërëzimi ta përballojë izolimin fizik dhe social.

Është kohë reflektimesh të thella për artistët sepse roli i artit është ai i sensibilizimit dhe të treguarit. Përmes këtyre dy standarteve diametralisht të kundërt, fotografët mund të tregojnë me gjithë ndjeshmërinë izolimin e tyre. Roli i fotografit në një situatë të tille është midis formës, etikës dhe estetikës, në raport më të djeshmen, të sotmen dhe të ardhmen.

Në këtë ekspozitë artitstët kanë sjellë emocionet e tyre duke ngritur në një nivel arti izolimin, frikën, dhimbjen, vetminë, absurden por dhe vizionin, optimizmin, shpresën, humorin.

Grupi kuratorial I kësaj ekspozite janë artistë të mirënjohur: Elton Koritari, Burim Myftiu dhe Osman Demiri të cilët me përvojën e tyre shumëvjeçare. / KultPlus.com