Qeveria e Izraelit dhe transmetuesi kombëtar arrijnë marrëveshje për Eurovizion 2019

Qeveria e Izraelit dhe transmetuesi kombëtar i këtij vendi kanë arritur marrëveshjen për mbajtjen e Eurovizion 2019, përcjellë KultPlus.

Gazeta izraelite Haaretz ka raportuar se kriza rreth mbajtjes së Eurovizionit 2019 në Izrael është zgjidhur pasi qeveria izraelite dhe transmetuesi kombëtar arritën një marrëveshje.

Shqetësimet rreth konkursit që do mbahet vitin tjetër u shfaqën ditë më parë kur kreu i transmetuesit izraelit, KAN, i bëri apel Kryeministrit të Izraelit për ndihmë në përmbushjen e kërkesës së EBU- së për një garanci prej 12 milion euro për t’u vendosur në një llogari bankare zvicerane për të siguruar konkursin. Afati i dhënë nga EBU për fondet që do të depozitohet është sot.

Kryeministri Benjamin Netenjahu kërcënoi të mbyllte transmetuesin kombëtar izraelit nëse nuk do të paguante me kohë. Megjithatë, KAN argumentoi se shteti izraelit duhet të paguajë për garancinë pasi që nëse transmetuesi kombëtar do e bënte këtë si pasojë do kishte shkurtim fondesh pasi që nuk ka buxhet të mjaftueshëm.

Tani, sipas Haaretz, KAN pritet të marrë një hua prej 13.5 milion dollarë për të përmbushur detyrimet e saj financiare ndaj EBU. Në kthim, Ministria e Financave do të angazhohet për të mbuluar shumën e kredisë.

Izraeli fitoi të drejtën për të organizuar konkursin e këngës në Eurovizion 2019 pasi Neta ishte fitimtare në edicionin 2018 në Lisbonë të Portugalisë me këngën Toy. Kjo ishte fitorja e katërt e Izraelit në historinë e konkursit. /KultPlus.com