Vdes Eva Kor, e mbijetuara e fundit e Holokaustit

Eva Kor vdiq gjatë udhëtimit të saj vjetor në Auschwitz, aty ku dëshmonte për tmerret e gjenocidit të Luftës së Dytë Botërore.

Amerikane, e lindur në Rumani, ajo fali gjithë ata që nxitën dhe kryen mizoritë. E mbijetuara e fundit e Holokaustit, ndërsa u largua nga jeta ditën e enjte në Poloni, u pëshëndet nga mijëra dashamirës.

85-vjeçarja vdiq në hotelin e saj në Krakov pas një periudhe të gjatë me probleme te frymëmarrjes dhe zemrës.

Në Rumani në vitin 1934, Eva Kor ishte pesë vjeçe kur familja e saj u transferua në geton e Cehei. Disa vjet më vonë, ata u çuan në Auschwitz, ku shumica e të afërmve të saj u vranë.

Kor dhe motra e saj binjake, Miriam, mbijetuan nga tmerri, por iu nënshtruan eksperimenteve mjekësore çnjerëzore me urdhër të Dr. Josef Mengele, i njohur si Engjëlli i Vdekjes.