Fatlum Hajredini nga Kosova, merr ftesë për takimin e Laureatëve të Nobel-it në Gjermani

Fatlum Hajredini, një kandidat për doktoraturë në Qendrën e Diplomuar, CUNY, dhe në Divizionin e Shkencave të The City College of New York, është një prej më shumë se 600 shkencëtarëve të gjeneratës së ardhshme yjore të përzgjedhur globalisht për Takimin e 70-të të Laureatit të Lindau në Gjermani, njofton KultPlus.

Por bashkimi unik midis disa prej mendjeve më premtuese shkencore në botë dhe deri në 70 laureatë të Nobelit në shkencat natyrore të planifikuar për 28 qershor – 3 korrik, tani është shtyrë në 2021 për shkak të pandemisë COVID-19. Data e re për atë që organizatorët e përcaktojnë një “shkëmbim ndër-gjenerues dhe ndërdisiplinor” është 27 qershor – 2 korrik.

Hajredini, bio-kimist, fitoi biletën e tij për në Lindau pas një procesi shumë konkurrues të përzgjedhjes në dy nivele. Ai doli në krye të klasës midis bashkëmoshatarëve të tij të emëruar nga Divizioni i Shkencave i City College dhe më pas paraqiti një paketë të suksesshme aplikimi për organizatorët e Takimit Lindau. Paketa përfshinte një ese, CV-në e tij, detaje të hulumtimit të tij dhe të dhëna për botimet e tij.

Një qytetar nga Kosova që erdhi në Shtetet e Bashkuara në vitin 2012, hulumtimi ndërdisiplinor i Hajredinit në Qendrën e Kolegjit të Qytetit për Zbulimin dhe Inovacionin (CDI) është në ndërfaqen e fizikës, kimisë dhe biologjisë. Ai do të diskutojë kërkimet e tij me bashkatdhetarët dhe laureatët e Nobelit në Lindau vitin e ardhshëm.

“Punët e mia përqendrohen rreth të kuptuarit se si një klasë e proteinave, e njohur si proteina kinazë, kryejnë funksionin e tyre në nivelin atomik,” tha Hajredini. “Kinazat e proteinave luajnë role kryesore në funksionet e duhura qelizore dhe mosfunksionimi i këtyre proteinave shoqërohet zakonisht me shfaqjen e disa prej sëmundjeve më shkatërruese. Kështu, të kuptuarit se si këto proteina kryejnë funksionet e tyre është thelbësore për zhvillimin e strategjive për trajtimin e këtyre sëmundjeve. /cunny.edu/ KultPlus.com

https://www1.cuny.edu/mu/forum/2020/03/26/ccny-phd-candidate-fatlum-hajredini-earns-lindau-nobel-laureate-invitation/?fbclid=IwAR0hWEGgAO0n6pqpdCOGJLyxS8Pq7oD3UP92mKeyTDHVmmrFw_nKCvgeV88