Filmi “Reze” i Lorena Sopit fiton çmim në San Ramon


Filmi ‘Rreze’ (Ray) i regjisores Lorena Sopi i cili është realizuar sipas ditarit të famshëm të Rreze Abdullahut e me regji të Lorena Sopit, është shpallur njëri ndër fituesit e festivalit “The Indie for You Film Festival” i cili është mbajtur nga data 14 – 22 mars në San Ramon – California, përcjellë KultPlus.

Festivali tetë ditor i cili ka përzgjedhur në garën zyrtare 144 filma nga e gjithë bota, në pesë kategori, është mbajtur On Line . Në këtë event, filmi kosovar ‘Rreze’ ka fituar Çmimin për Dramën më të mirë – Best Drama.
Filmi ‘Rreze’ i cili ka pasur premierën në Cannes Film Festival – Short Corner, në muajin maj te vitit 2018, deri tani ka qenë pjesë e më shumë se dyzetë festivaleve ndërkombëtare dhe ka fituar trembëdhjetë çmime kinematografike: Filmi më i mirë evropian – në Europa Film Festival në Barcelonë, Filmi më i mirë i luftës në Festivalin Movie Pro Screen në Los Angeles të SHBA-ve, Aëard of Merit dhe Humanitarian Aëard në Festivalin Best Shorts Competition – La Jolla, të SHBA-ve, Merit Aëard në Canada Short Film Festival në Vancouver të Kanadasë, Best Drama Short në Ëorld Film Festival (Los Angeles), Best Ëar Short Film dhe Best Costume Design në Five Continents Film Festival (Venezuela), Special Jury Prize, në North American Film Aëards, Best director dhe Audience Aëard në My True Story Film Festival (Los Angeles), Best Drama në Star Film Festival (Barcelona), poashtu Best Drama në The Indie for You Film Festival (San Ramon – California).

Gjatë vitit të luftës 1999, Rreze Avdullahu kishte shkruar Ditarin e Frikës. Në ditëlindjen e nëntë të atij viti të shënjuar, ajo nuk kishte pritur dhurata e as festë. Ajo kishte vetëm një dëshirë: Nuk donte të vdiste. Atë ditë, Rrezja shkon te ushtari serb që bënte roje dhe i thotë: Unë sot e kam ditëlindjen dhe nuk po due me vdekë! Veç po due me mbete gjallë… Ushtari nis e qanë. Rrezja befasohet sepse kishte menduar se ushtarët nuk qajnë kurrë. Tetëmbëdhjetë vjet më vonë, mbi gërmadhat e së kaluarës, Rrezja shfaqet e dëshpëruar me botën që nuk është bërë më e mirë…

Në rolet kryesore në këtë film luajnë: Agron Shala, Glorioza Shala, Aurita Agushi. Në rolet tjera paraqiten: Selman Lokaj, Beslidhje Bytyqi, Uran Duli. / KultPlus.com

Filmi ”Rreze” i Lorena Sopit, një ndër fituesit e Star Film Festival në Barcelonë

Filmi ”Rreze”, i realizuar sipas një pjese të ditarit të famshëm të Rreze Avdullahut dhe nën regjinë e Lorena Sopit, është shpallur një ndër fituesit e festivalit ‘Star Film’, i cili është mbajtur mbrëmë në Barcelonë, shkruan KultPlus.

Filmi ”Rreze” është shpallur fitues i çmimit për dramën më të mirë në këtë festival,

Filmi ‘Rreze’ i cili ka pasur premierën në Cannes Film Festival – Short Corner, në muajin maj te vitit 2018, deri tani ka qenë pjesë e më shumë se dyzetë festivaleve ndërkombëtare dhe ka fituar dymbëdhjetë çmime kinematografike: Filmi më i mirë evropian – ne Europa Film Festival në Barcelonë, Filmi më i mirë i luftës në Festivalin Movie Pro Screen në Los Angeles të SHBA-ve, Aëard of Merit dhe Humanitarian Aëard në Festivalin Best Shorts Competition – La Jolla, të SHBA-ve, Merit Aëard në Canada Short Film Festival në Vancouver të Kanadasë, Best Drama Short në ëorld Film Festival (Los Angeles), Best ëar Short Film dhe Best Costume Design në Five Continents Film Festival (Venezuela), Special Jury Prize, në North American Film Aëards, Best director dhe Audience Aëard në My True Story Film Festival (Los Angeles).

Filmi trajton një ngjarje që zë vend në periudhën e luftës të vitit 1999. Ku gjatë kësaj periudhe, Rreze Avdullahu kishte shkruar ”Ditarin e Frikës”. Në ditëlindjen e nëntë të atij viti të shënjuar, ajo nuk kishte pritur dhurata e as festë. Ajo kishte vetëm një dëshirë: Nuk donte të vdiste.

Atë ditë, Rrezja shkon te ushtari serb që bënte roje dhe i thotë: Unë sot e kam ditëlindjen dhe nuk po due me vdekë! Veç po due me mbete gjallë… Ushtari nis e qanë. Rrezja befasohet sepse kishte menduar se ushtarët nuk qajnë kurrë. Tetëmbëdhjetë vjet më vonë, mbi gërmadhat e së kaluarës, Rrezja shfaqet e dëshpëruar me botën që nuk është bërë më e mirë…

Në rolet kryesore të filmit janë Agron Shala, Glorioza Shala dhe Aurita Agushi. Ndërsa në rolet tjera paraqiten Selman Lokaj, Beslidhje Bytyqi dhe Uran Duli. / KultPlus.com

Filmi “Rreze” fitues në World Film Festival

Filmi ‘Rreze’ /Ray/ i realizuar sipas nje flete të ditarit të famshëm të Rreze Abdullahut e me regji te Lorena Sopit, është fitues në World Film Festival, i cili është mbajtur nga data 01 – 30 dhjetor në New South Wales  të Australisë.

Në kategorinë e filmit të shkurtër, kanë qenë të nominuar katër filma: Healers – Francë,  Rreze- Kosovë, Yet Another Breakup – Belgjikë, Arrested Prisoner – Brazil. Filmi ‘Rreze’ nga Kosova, ka fituar çmimin kryesor në  këtë kategori– Best Short Drama.

Filmi ‘Rreze’ i cili pati premierën ne Cannes Film Festival – Short Corner, ne muajin maj te ketij viti, deri tani ka qene pjesë e  pesëmbëdhjetë festivaleve ndërkombëtare dhe ka fituar pesë çmime. Filmi më i mirë evropian – në Europa Film Festival në Barcelonë,  Filmi më i mirë i luftës në Festivalin Movie Pro Screen në Los Angeles të SHBA-ve, Award of Merit në Festivalin Best Shorts Competition – La Jolla, të SHBA-ve, Merit Award në Canada Short Film Festival  në Vancouver të Kanadasë, si dhe  Best Drama Short në World Film Festival.

Filmi Rreze’ është prodhim i kompanisë AS Film Production nga Prishtina.

Në rolet kryesore: Agron Shala, Glorioza Shala, Aurita Agushi, Beslidhje Bytyqi, Selman Lokaj, etj.

Drejtor fotografie: Besnik Hasolli. Zëri: Gëzim Rama. Skenograf: Uran Duli, Kompozitor: Mendi Mengjiqi. Regjisore: Lorena Sopi./ KultPlus.com