Pandemia shkas i rritjes së urisë në botë, krizës që nuk i shihet fundi

Numri i njerëzve të prekur nga uria globalisht u rrit në 828 milionë në vitin 2021, një rritje prej rreth 46 milionë që nga viti 2020 dhe 150 milionë që nga shpërthimi i pandemisë COVID-19 (1), sipas një raporti të Kombeve të Bashkuara që ofron Dëshmi të freskëta se bota po largohet më tej nga qëllimi i saj për t’i dhënë fund urisë, pasigurisë ushqimore dhe kequshqyerjes në të gjitha format e saj deri në vitin 2030.

Edicioni i vitit 2022 i raportit “Gjendja e Sigurisë Ushqimore dhe Ushqimit në Botë” (SOFI) paraqet përditësime mbi situatën e sigurisë ushqimore dhe të ushqyerjes në mbarë botën, duke përfshirë vlerësimet më të fundit të kostos dhe përballueshmërisë së një diete të shëndetshme. Raporti shqyrton gjithashtu mënyrat në të cilat qeveritë mund të ripërdorin mbështetjen e tyre aktuale për bujqësinë për të ulur koston e dietave të shëndetshme, duke pasur parasysh burimet e kufizuara publike të disponueshme në shumë pjesë të botës.

Raporti u publikua sot bashkërisht nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO), Fondi Ndërkombëtar për Zhvillimin Bujqësor (IFAD), Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët (UNICEF), Programi Botëror i Ushqimit i OKB-së (WFP) dhe Bota. Organizata e Shëndetësisë (OBSH).

  • Rreth 828 milionë njerëz u prekën nga uria në vitin 2021 – 46 milionë njerëz më shumë nga një vit më parë dhe 150 milionë më shumë nga 2019.
  • Pasi mbeti relativisht i pandryshuar që nga viti 2015, përqindja e njerëzve të prekur nga uria u rrit në vitin 2020 dhe vazhdoi të rritet në vitin 2021, në 9.8 për qind të popullsisë botërore. Kjo krahasohet me 8 përqind në 2019 dhe 9.3 përqind në 2020.
  • Rreth 2.3 miliardë njerëz në botë (29.3 përqind) ishin mesatarisht ose rëndë të pasigurt ushqimor në 2021 – 350 milion më shumë krahasuar me para shpërthimit të pandemisë COVID-19. Gati 924 milionë njerëz (11.7 për qind e popullsisë globale) u përballën me pasiguri ushqimore në nivele të rënda, një rritje prej 207 milionë në dy vjet.
  • Hendeku gjinor në pasigurinë ushqimore vazhdoi të rritet në vitin 2021 – 31.9 përqind e grave në botë ishin mesatarisht ose shumë të pasigurta ushqimore, krahasuar me 27.6 përqind të burrave – një hendek prej më shumë se 4 pikë përqindjeje, krahasuar me 3 pikë përqindjeje në 2020.
  • Pothuajse 3.1 miliardë njerëz nuk mund të përballonin një dietë të shëndetshme në vitin 2020, me 112 milionë më shumë se 2019, duke reflektuar efektet e inflacionit në çmimet e ushqimeve të konsumit që rrjedhin nga ndikimet ekonomike të pandemisë COVID-19 dhe masat e marra për ta frenuar atë

Për të lexuar më shumë, ju lusim që t’i referoheni linkut këtu. /KultPlus.com