Gonxhe Xhiha Basha, vajza a parë në Ballkan që kërceu nga Ura e Fshejt dhe ajo e Mostarit

Nuk është e pazakontë që gratë shqiptare ndër vite kanë lënë gjurmë të mëdha në historinë e vendit dhe jovetëm

Ndër to është edhe Gonxhe Xhiha Basha, e cila është vajza e parë në Ballkan që ka kërcyer nga Ura e Fshejt, në 22 metra lartësi dhe ajo e Mostarit në 30 metra lartësi në still dallëndysheje, këtë kërcim ajo e ka realizuar në moshën 17 vjeçare, shkruan KultPlus.

Për shkak të përkatësisë së saj kombëtare, autoritetet ish jugosllave në fillim nuk e lejuan atë të merrte pjesë në këto gara, me të vetmen arsye, që një shqiptare mos të jetë kërcyesja e parë femër në ish Jugosllavi.

Mirëpo, një gjë e tillë asaj iu lejua pak më vonë, dhe Gonxhe Xhiha-Basha fal performancës së suksesshme ia doli të rrëmbejë çmimet kryesore të garave.

Fotografia e bërë në Gjakovë 1982. / KultPlus.com