Intuita, forma më supreme e intelegjencës

Të kesh një natyrë intuitive ose të jesh i talentuar shpirtërisht shpesh përcillet brez pas brezi. Nëse mendoni se keni një shqisë të gjashtë, ose disa ju quajnë shpirt i vjetër, atëherë mund të jetë një dhuratë që ju është transmetuar nga paraardhësit tuaj.

Shumë njerëz përjetojnë ndjenja ose ndjesi për të cilat besojnë se janë të çuditshme ose jo të kësaj bote. Ndoshta, diçka e mbinatyrshme po përpiqet të komunikojë diçka. Ndërhyrja hyjnore është diçka që shumë njerëz e përjetojnë shpesh, por a do të thotë që ju jeni i talentuar shpirtërisht?

Nëse mendoni se keni dhurata unike për të komunikuar me botën shpirtërore, atëherë duhet të hapeni dhe të lejoni që lidhja të ndodhë. Sa më gjatë ta zgjatni mospranimin se jeni i talentuar shpirtërisht, aq më e vështirë mund të bëhet jeta juaj.

Shenjat e të paturit inteligjencë shpirtërore

Ndoshta, ju jeni në ndjesi se keni një anë intuitive ose keni një dhuratë për t’u përballur me sferën shpirtërore. Epo, ja dhjetë gjëra që mund t’ju ndodhin kur keni një natyrë të talentuar shpirtërisht.

Sinkronizimi

Me siguri keni dëgjuar se vdekja, ndër të tjera, gjithnjë vjen treshe. Këto tendenca ndoshta janë të bazuara shpirtërisht. Quhet sinkronicitet dhe shkon përtej vdekjes.

Po sikur të keni ëndrra, vizione dhe mendime të vazhdueshme për një person? Mund të ndodhë që bota shpirtërore dëshiron që t’i drejtoheni këtij personi për t’ju ndihmuar.

Një vajzë dikur shihte në ëndërr ish-të dashurin e saj që nga shkolla e mesme sikur ai vdiste në një aksident të tmerrshëm me makinë. Ajo aksidentalisht u ndesh me të në një librari jo shumë kohë pas kësaj ëndrre, por ajo nuk e përmendi ëndrrën. Pastaj, ai papritmas u shfaq në listën e sugjerimeve të miqve të saj në Facebook, të cilin ajo e pranoi.

Dy javë pas takimeve, ajo pa në një postim që makina e tij doli nga rruga gjatë një stuhie dëbore, dhe ai u zhduk. Ndoshta, bota shpirtërore po përpiqej t’i thoshte asaj të lidhej me të, ta paralajmëronte atë ose të bënte paqe me të kaluarën e tyre.

Dëgjimi i zërave udhëzues

A dëgjoni gjëra që askush tjetër nuk i dëgjon? A i bëni dikujt një pyetje dhe duket sikur e dini përgjigjen para se të flasin? Ju duhet të dëgjoni zëra frymorë kur ata po përpiqen të komunikojnë me ju.

Ata mund të vinë në mendjen tuaj, të flasin me zemrën tuaj, ose ju mund t’i dëgjoni me zë të lartë. Pavarësisht se si ju vijnë mesazhet, ju duhet të jeni pritës për të hapur komunikimin. Këto zëra mund të nënkuptojnë se ju jeni të talentuar shpirtërisht dhe shpirtrat dëshirojnë t’ju ndihmojnë.

Emocione dhe eksperienca jo të zakonshme

Mund të keni ndjesi dhe shpërthime emocionale që nuk janë tuajat. Mund të jenë ndjesitë e dikujt tjetër që kanalizohen përmes jush. Mund të tingëllojë pak e largët, por ndodh gjithë kohën.

Një histori thoshte se një grua po udhëtonte për në Florida dhe do të parakalonte një kamion. Sa herë që ajo afrohej me shumë kamionit, ajo ndjehej e frikësuar, madje edhe e tmerruar. Ajo ishte aq në ankth sa ndihej sikur do ta qëllonin.

Ajo e dinte që ishte e talentuar shpirtërisht. Por ajo nuk ishte e sigurt nëse fryma po përpiqej ta paralajmëronte atë për një rrezik ose ajo po e kanalizonte energjinë e të tjerëve. Ajo shpejt mësoi se ky ishte një përqendrim. Përvoja ishte aq e pakëndshme sa nuk mund ta largonte nga mendja.

Ajo zbuloi më vonë se gruaja e vëllait të saj ishte rrëmbyer në Los Angeles. Ajo e dinte që emocionet që ndiente ishin ato të kunatës. Shqisa e saj e gjashtë i lejoi që t’i ndjejë këto ndjesi për familjen e saj.

Makthet e natës

Shpesh mendohet se fëmijët janë përjetues të tmerreve të natës, sepse kanë frikë irracionale dhe empatitë natyrore. Sidoqoftë, disa ekspertë thonë se arsyeja pse fëmijët i përjetojnë këto ëndrra është se ata janë kaq të ndjeshëm ndaj sferës shpirtërore.

A keni dëgjuar ndonjëherë për gjendjen “Delta dhe Theta”? Kur një i rritur që është i talentuar shpirtërisht hyn në këtë gjendje, ata mund të shohin gjëra përtej qëllimit normal. Nëse një shpirt po përpiqet të komunikojë me ju, por nuk po ju tërheq vëmendjen, atëherë makthet janë një mënyrë tjetër për të komunikuar.

Mos harroni, ata do të bëjnë gjithçka që mundin për të marrë vëmendjen tuaj, edhe nëse kjo do të thotë të zgjoheni natën prej ankthit.

Ndjesi drithëruese

A keni pasur një ndjesi shpimi gjilpërash kur dikush ju thotë diçka të mahnitshme?Ndonjëherë ndjeheni aq të ngacmuar brenda sa doni të kërceni me gëzim.

Këto ndjesi mund të jenë magjike; disa madje i përshkruajnë si mrekulli. Këto fenomene janë thjesht frymë që konfirmojnë me ju në një mënyrë tjetër.

Presion rreth “syrit të tretë”

Shumica e njerëzve e dinë se ku ndodhet “syri i tretë”. A keni ndjerë ndonjëherë një presion në këtë zonë, në mes të vetullave?

Ekspertët thonë se njerëzit e aftë shpesh mund të marrin mesazhe kur ndiejnë këto dhimbje në këtë zonë. Për më tepër, individë të tjerë thonë se ata mund të shohin ngjyrat e çakrës së një personi tjetër kur hapin syrin e tyre të tretë.

Bërja e disa ushtrimeve shpirtërore mund t’ju ndihmojë të hapni dhe mbyllni këtë vizion të jashtëzakonshëm me lehtësi.

Mprehtësia dhe të qenit të talentuar shpirtërisht

Njerëzit që kanë njohuri mund t’ju tregojnë gjëra të pranishme në dhomë që të tjerët nuk mund t’i shohin. Për shembull, ata mund të ndjejnë kur një entitet i lig hyn në dhomë. Fryma do t’ju japë ndjenja të ndryshme për të pranuar praninë.

Ndërsa rriteni në dhuratat dhe thirrjet tuaja, së shpejti do të jeni në gjendje të kanalizoni botën shpirtërore ashtu si ju vjen, por gjithashtu duhet të dini kur të mbyllni syrin tuaj të tretë për të pushuar. Të gjitha këto gjëra do të vijnë me kohën dhe praktikën.

A mendoni se jeni intuitiv? A keni përjetuar gjëra që të tjerët nuk i shohin ose i dëgjojnë? A ju quajnë njerëzit një shpirt i vjetër? Ju mund t’i mirëprisni me vetëdije këto shpirtra, ose mund t’i largoni ato.

Ju duhet ta dini se fryma është shumë bindëse kur dëshiron ta merrni përsipër. Ndërsa bëheni më të vetëdijshëm për gjërat që ndodhin në botë që shumica nuk mund t’i shihni, ju mund të rritni aftësitë tuaja.

Mos harroni, për të forcuar një muskul pasi duhet ta përdorni shpesh. Ju mund të përmirësoni aftësitë tuaja dhe të mësoni se si të kanalizoni botën e frymës për t’ju ndihmuar juve dhe atyre që janë përreth jush. Hapi më thelbësor është të pranoni që keni një dhuratë dhe ta përmirësoni atë në mënyrë që të mund të intensifikohet./shkollaesuksesit/ KultPlus.com

Mind strength concept, silhouette of woman head

Pse intuita është forma më e lartë e inteligjencës

Shumica e njerëzve do të thonin se një person logjik është më inteligjent për shkak të aftësisë së tij për të menduar logjikisht dhe për të vepruar në bazë të fakteve në rastin e një problemi.

Studiuesit, megjithatë, po zbulojnë se intuita është lloji më i rëndësishëm i inteligjencës.

ÇFARË ËSHTË INTUIZIMI DHE PËRSE ËSHTË NDRYSHE?

Intuita shpesh ngatërrohet me inteligjencën emocionale dhe instinktin. Ndërsa këto mund të jenë të endura së bashku, të dyja kanë një koncept të veçantë, unik.

Intuita

Intuita përkufizohet në Psikologji si një proces që e lejon njeriun të dijë diçka pa e menduar në mënyrë të vetëdijshme analitike. Është zbatimi i informacionit të ruajtur në mendjen e pavetëdijshme dhe të ndërgjegjshme, mes logjikës dhe instinktit.

Gjithashtu është përshkruar si aftësia për të dalluar se cilat informata janë thelbësore dhe cilat nuk janë. Disa besojnë që është truri ynë duke punuar, bazuar në inteligjencën kolektive.

Duhet të shtohet gjithashtu se njohuria nuk arritet me anë të mendimit analitik, por si një aplikim i menjëhershëm i njohurive të mësuara të ruajtura në tru. Një person intuitiv nuk e ka ruajtur me vetëdije informacionin si fakt specifik. Më shumë ata zhyten në informacion pa e pasur vëmendjen 100%.

Ju mund ta mendoni intuitën si një shumëllojshmëri të copëzave të informatave që vijnë së bashku kur të bëhet e nevojshme për ta zbatuar atë. Imagjinoni një kuti shënime që ngjiten të shpërndara dhe të ruajtura “prapa e trurit” ose në mendjen e nënndërgjegjeshme.

Në çdo fletë, ju mund të gjeni çdo kujtim të kryerjes së diçkaje, çdo kujtimi vizual ose vëzhgim, secilin subjekt të mësuar, dhe të gjitha llojet e përvojave personale.

Sa më shpesh që të përdoren disa informacione aq më të rëndësishme, dhe aq më afër majës së grumbullit janë ato. Faktet përcaktuese ende ruhen në mendjen e ndërgjegjshme. Më pak të rëndësishmet mbeten në fund ose harrohen plotësisht.

Logjika

Nga ana krahasuese, truri logjik ka fakte të kategorizuara dhe të organizuara nga subjekti në kartat e indeksit, të paraqitura në mendjen e ndërgjegjshme. Ata mund të shkojnë drejtpërdrejt në vendin ku ruhet fakti specifik, për sa kohë që ky fakt është mësuar drejtpërdrejt dhe me vetëdije.

Ndërsa ne priremi për të bërë dallim mes përdorimit logjik dhe intuitiv, ai intuitiv përdor logjikën. Ato zbatojnë fakte dhe modele, analizojnë dhe organizojnë gjithashtu. Ata thjesht priren të përdorin më shpesh anën e tyre intuitive.

Instinkti

Instinkt është baza jonë, prirja e programuar për një sjellje specifike. Kur ne ndiejmë frikë, ne menjëherë përpiqemi të ikim nga burimi ose të sulmojmë burimin. Asnjë njohuri nuk ishte e nevojshme për ta mësuar dhe për të reaguar.

Një ndjenjë e keqe

Kjo ndjenjë gjendet paksa ndërmjet instinktit dhe intuitës. Ne kemi një ndjesi të pashpjegueshme që mund të bazohet në eksperiencën e mëparshme ose frikën që nuk e kujtojmë drejtpërdrejt; kjo ndjesi nxit instinktet tona të jenë të kujdesshme ose të ndërgjegjshëm për një situatë ose person.

Kjo më së shumti lidhet me intuitën, sepse bazohet në një “ndjesi të pavetëdijshme”.

Instinkti ynë – ose ankthi i shkaktuar prej tij – jo vetëm që shkakton intuitën. Intuita nxitet nga çdo ngjarje apo informacion që kërkon veprim dhe shoqërohet nga një ndjenjë e njohjes.

Inteligjenca Emocionale

Kjo formë e inteligjencës përcaktohet si aftësia për të njohur, vlerësuar dhe kontrolluar emocionet tuaja, emocionet e të tjerëve dhe të grupeve.

Është shumë e rëndësishme që aftësia jonë të lidhet me të tjerët, për të ndërtuar marrëdhënie, për të trajtuar stresin, për të komunikuar ndjenjat dhe për të pasur ndjeshmëri.

Inteligjenca emocionale shpesh shoqërohet me menduesit intuitivë, sepse ato priren të jenë më të ndjeshëm dhe prandaj mund të lidhen më lehtë me të tjerët.

Intuita dhe inteligjenca emocionale janë të ndara sepse inteligjenca emocionale nuk është ekskluzive për njerëzit intuitiv dhe njerëzit intuitiv nuk garantohet të jenë shumë inteligjentë emocionalisht.

Karakteristikat e mendjes logjike dhe mendimi intuitiv

Për të kuptuar me të vërtetë dallimin midis inteligjencës së bazuar në logjikë, në krahasim me inteligjencën intuitive, duhet të dimë tiparet e secilit.

Tiparet e mendimit logjik:

Ata që kanë një prirje drejt logjikës preferojnë që gjërat të jenë në vend, të rregullta dhe të kenë një model të njohur.

Arsyetimi logjik. Ata priren të besojnë se gjithçka ka një arsye racionale dhe se me hetimin e duhur dhe mbledhjen e informacionit, gjithçka mund të shpjegohet dhe problemet të zgjidhen. Ata kërkojnë fakte të verifikuara për të mbështetur konkluzionet e tyre.

Mendim shkencor. Ndërsa logjika është e dorës së parë, ata gjithashtu kanë kureshtje të madhe dhe do të krijojnë hipoteza për ta provuar. Këto hipoteza do të ndjekin procedurën shkencore dhe ata do të bëjnë shënime në lidhje me gjetjet dhe do të krijojnë një teori. Ata pastaj do të kërkojnë ta verifikojnë këtë teori.

Aftësitë matematikore. Matematika është zakonisht një aftësi e fortë dhe ata e duan procesin e llogaritjes.

Mendimi kritik. Ata do të analizojnë idetë nga këndvështrime të shumta.

Tiparet e mendjes intuitive:

Në krahasim, mendja intuitive është shumë më e vështirë për t’u shpjeguar; shkencëtarët kanë pasur vështirësi të mëdha në përcaktimin se si ta masin ose ta provojnë atë. Disa tipare janë të qëndrueshme. Këto tipare, një psikiatër i quajtur Daniel Cappon, në një artikull në Psikologji i titulloi “Anatomia e intuitive”:

Depërtimi i orientuar. Intuitivët kanë tendencë ta shohin “pamjen e madhe” bazuar në depërtim. Procesi i mendimit anësor. Ndërsa mendimtarët logjik e përpunojnë informacionin në një mënyrë të rregullt, proceset e mendimit të mendimtarëve intuitiv lëvizin anash. Aftësia për të njohur ose për të pasur informacionin që nuk e mësuat drejtpërdrejt. Imagjinata dhe vizualizimi. Përdorimi ekstrem i imagjinatës që e lejon dikë të imagjinojë diçka edhe në letër të zezë. Kjo gjithashtu lejon që intuitivët të aplikojnë më së miri një metodë për të marrë një objektiv, si dhe për të parashikuar një proces dhe për të parë se si vepron ai. Kujtesa. Për shkak të marrjes së informacionit në tërësi, ata mund të kujtojnë detaje specifike shpejt. Kjo aftësi përdoret në koordinim me ndjeshmërinë dhe identifikimin për të kuptuar se çfarë e ka shkaktuar diçka. Gjithashtu lejon që dikush të futet në këpucët e një personi tjetër për të kuptuar se si funksionon ose përse veprohet sipas një mënyre të caktuar.

PSE ËSHTË INTUIZIMI lloji më i rëndësishëm i inteligjencës?

Ndërsa studion mënyrën se si truri përpunon informacionin, dikush mund t’i ndajë mendimtarët lehtë në një nga dy kampet. Mendimi logjik kundër intuitivit paraqiten si dy lloje të ndryshme të inteligjencës; prandaj mund të argumentohet se, në të vërtetë, ato janë dy pjesë të një tërësie. Të dy janë të rëndësishëm.

Shumica e njerëzve janë të aftë të mendojnë intuitivisht. Për disa, të menduarit në mënyrë intuitive është përgjithësisht “paracaktimi i tyre”. Ata prej nesh që janë më të fortë me inteligjencën emocionale, duke parë një informacion, edhe pa vetëdije marrin informacion, dhe priren të punojnë me ato forca. Ata që kanë aftësi teknike më të bazuara në logjikë, kanë tendencë të analizojnë informacionin dhe të marrin vendime bazuar në fakte.

Këto dy forma të inteligjencës janë të ndara në studime për të krijuar një kuptim më të saktë se si funksionojnë në mënyrë të pavarur dhe efekti që secili mund të ketë në atë se si përpunohet informacioni.

Asnjëri më vetvete nuk është i plotë. Nëse një person logjik vepron vetëm duke u bazuar në fakte, atëherë zbulimet e reja do të ishin vështirë të imagjinoheshin. Shpikësit më të mirë, shkencëtarët dhe ndërmarrësit e rrezikut në biznes marrin vendime të bazuara në intuitën e tyre.

Nëse një intuitë do të funksiononte vetëm sipas saj, “njohja” e saj do të mbetej e pasaktë. Sa më shumë informata të njohim intuitivisht, aq më e saktë do të jetë intuita jonë. Sa më shumë një person me bazë logjikën mëson t’i besojë intuitës së tij dhe ideve më krijuese aq më të mira do të jenë marrëdhëniet e tij/saj.

Faktori kryesor që e bën intuitën inteligjencën më të rëndësishme bazohet thjesht në faktin se një kompjuter mund të logjikojë një person. Në vitet e ardhshme, shoqëria jonë do të bëhet teknologjikisht më e bazuar dhe e varur nga kompjuteri.

Vlera jonë do të varet nga atribute e tjera që ka një intuitë.

Këto aftësi lidhen me të kuptuarit e motiveve dhe qëllimeve dhe të qenit në gjendje të përdorim inteligjencën kolektive.

Inteligjenca intuitive është inteligjenca më e rëndësishme sepse është ajo që do të na lidhë ne dhe kompjuterët së bashku për të krijuar një shoqëri të ardhshme. / KultPlus.com