Kalaja e Cucës dhe legjendat rreth saj

Duhet të përshkosh fshatin Pouskë për të shkuar tek një kala e veçantë me të cilën karakterizohet qyteti i Prizrenit.

Terren i pjerrët e i vështirë për ecje. Kështu mund të përshkruhet rruga që të çon drejt Kalasë së Cucës apo Kalasë së Çikës, siç njihet ndryshe.

Ballkani i vjetër (Kogja Ballkani), Rrafshi i Dukagjinit, Malet e Sharrit, Opoja e Gora dhe Lugina e Sreckajve, janë pikat që e rrethojnë këtë kala historike.

Si historian, Enver Baftiu e njeh në thelb historinë e kësaj kështjelle, të cilën më të veçantë e bëjnë legjendat që qarkullojnë për të e që ia dhanë emrin Kalaja e Çikës.

Të tilla janë legjendat për Kalanë e Cucës në Prizren.

Më të rëndësishme akoma e bëjnë gjurmimet arkeologjike, të cilat dëshmojnë për këtë kështjellë e për mitet rreth saj./ Ndertim.info / KultPlus.com