Sukseset ndërkombëtare të shqiptarit që fitoi edicionin e tretë të “Amici”

Balerini shqiptari Leon Cino do të jetë i ftuar nderi në akademinë e kërcimit “Kings International Ballet Academy” në Britaninë e Madhe më 3 nëntor 2020. Lajmin e ka bërë të ditur vetë faqa zyrtare e Akademisë, duke u shprehur e nderuar për këtë pjesëmarrje të Leon Cinos.

Leon Cino u lind në Tiranë ku dhe ndoqi Akademinë e Arteve nga viti 1993 deri më 1996. Më pas talenti i tij i jashtëzakonshëm u njoh dhe u vlerësua në Festivalin e Gadishullit Ballkanik i cili u transmetua nga disa stacione televizive. Në vitin 1997 ai u transferua me familjen e tij në Milano ku ndoqi shkollën e vallëzimit të “Teatro Carcano”, studimi i teknikës klasike “Vaganova”, dhe disa teknika bashkëkohore.

Në vitin 1998 ai u pranua në “Scuola di Ballo del Teatro alla Scala”, ku u diplomua në 2001 me një specializim në vallëzimin klasik-akademik. Gjatë viteve të studimit, ai fitoi tre bursa prestigjioze: “Teatro alla Scala Foundation USA” (1998-99) dhe klubin rrotullues “Leonardo da Vinci” (1999-2000 dhe 2000-2001). Në të njëjtën kohë shqiptari Cino performoi solo në shfaqje të rëndësishme. Ai gjithashtu mori pjesë në prodhime të “Teatro alla Scala si Manon” (ne koreografi nga Umberto Bergna), “Il Lago dei Cigni” (koreografi nga R.Nureyev marrë nga Aleth Francillon, gjithashtu e interpretuar në Teatro Carlo Felice në Genova).

Në 2001, menjëherë pas diplomimit, Leon Cino fitoi çmimin “Dance & Dance” si kërcimtari i ri më premtues dhe ai u transferua në Shtetet e Bashkuara. Në SHBA ai pasuroi edhe më tej repertorin e tij me shfaqje të shumta.

Në 2003 u kthye sërish në Itali. Ai mori pjesë dhe fitoi edicionin e tretë të programit televiziv “Amici” të drejtuar nga Maria De Filippi. Në vitin 2004 ai mori çmimin ndërkombëtar “Gino Tani” për artet skenike. Më vonë ai ishte protagonist i muzikalit Footlose, i cili u prezantua për dy sezone në të gjitha qytetet kryesore italiane. Cino ishte fituesi krenar i “Biletës së Artë”.

Leon ka punuar gjithashtu në industrinë e filmit, ndër të tjera, ai luajti një rol të madh në filmin “La città invisibile” (2010) nga Giuseppe Tandoi, duke luajtur pjesën e Sorin dhe në filmin “Nous et Lenine” (2007) nga Saimir Kumbaro.

Në 2010-2011 në Zvicër Cino ka qenë mysafir me “Ballet Riviera” si balerin kryesor në produksionin “The Collection”. Në vitin 2010 ai vuri në skenë në Teatrin Grek në Romë shfaqjen “Tra Uomo & Donna – Triptych”, të cilën ai drejtoi dhe prodhoi.

Nga 2016 dhe sot e kësaj dite, shqiptari Cino është Drejtor Artistik i Akademisë së vallëzimit “Trinacria Dance Company” në Itali. Ai bashkëpunon me agjensinë “Creo” në Milano./ KultPlus.com