Australia në alarm për koalat

Numri i koalave në të gjithë Australinë është në rënie të shpejtë, me rreth 30% në tre vjet, sipas një studimi të ri.

Fondacioni australian ”Koala” (AKF) theksoi se çdo rajon i Australisë ka parë një rënie të popullsisë, me më të keqen në Nju Sauth Uells me një rënie prej 41%.

”Koala është zhdukur në 47 nga 128 distriktet e vendit”, tha fondacioni.

”Disa rajone kanë popullsi të mbetur që vlerësohet të jetë vetëm pesë deri në 10 koala”, theksoi AKF.

Fondacioni vlerëson se kanë mbetur 32 065 nga 57 920 krerë.

”Zjarret pyjore të vitit 2019 dhe 2020 kontribuan në rënien e numrit të tyre”, theksoi  presidentja e AKF-së, Deborah Tabart.

“Ne kemi parë një rënie drastike të popullsisë së brendshme edhe për shkak të thatësirës, ​​valëve të nxehtësisë dhe mungesës së ujit të pijshëm për koalat”, shtoi ajo./ /os/KultPlus.com

Koalat po zhduken për shkak të stresit

Numri i koalave në të gjithë shtetin australian Uellsi i Ri i Jugut, është në rënie të qëndrueshme për shkak të stresit në sistemin e tyre imunitar të shkaktuar nga shkatërrimi i habitatit dhe zjarret, sipas një studimi të ri.

“Pastrimi masiv i tokës, humbja e habitatit nga zjarret dhe valët e nxehtësisë, çuan që sistemi imunitar i koalës të mbingarkohej nga një presion shtesë”, theksoi autor i studimit, Edward Narayan, transmeton atsh.

“Të dhënat tregojnë se koala po operon në kufirin e sipërm të pragut fiziologjik për të përballuar ndryshimet mjedisore”, theksoi ai.

Ai zbuluan se popullatat kanë rënë në mënyrë të vazhdueshme kryesisht për shkak të sëmundjeve, më e zakonshmja prej të cilave është klamidia, ndaj së cilës ato janë bërë më të ndjeshme për shkak të “ekspozimit të zgjatur ndaj faktorëve stresues”.

Studimi, i botuar të mërkurën në revistën ”PLOS ONE”, paralajmëronte se trauma dhe sëmundjet mjedisore po e shtynin koalën “në prag të zhdukjes”. / DPA / KultPlus.com