130 studentë padisin Kolegjin Mbretëror të Artit

Më 19 Mars, 2020, Kolegji Mbretëror i Artit mbylli dyert si përgjigje ndaj pandemisë, ditë para bllokimit të parë në mbarë Britaninë.

Për shkak të kësaj studentët mbetën jashtë studiove të universitetit, duke mos mundur të marrin punimet apo materialet e punës së tyre, transmeton KultPlus.

Muaj më vonë, në verën e vitit 2020, RCA bëri një lajmrim në një ​​kohë të shkurtër që studentët të zbraznin hapësirat e tyre para se të mbërrinin studentët e rinj.

Sidoqoftë, si qindra mijëra banorë të tjerë të Londrës, shumë studentë ishin zhvendosur jashtë qytetit gjatë bllokimit dhe nuk ishin në gjendje të ktheheshin për të mbledhur gjërat e tyre. Në vend të kësaj, RCA njoftoi planet për të pastruar studiot me ndihmën e një kompanie të pavarur magazinimi.

“Unë u lehtësova shumë që po ndihmonin dhe imagjinova një pako të këndshme të veprave artistike,” thotë Farvash Razavi, një artiste konceptuale e cila u zhvendos përsëri në Stokholm pas mbylljes. Sidoqoftë, kur ajo u kthye në Londër në shtator, për të mbledhur një skulpturë për një shfaqje të planifikuar, ajo gjeti pirgje të kutive të pashënuara dhe të paorganizuara. Shumica e punës së saj ishte e humbur, ose e copëtuar.

Për fat të keq, historia e Razavi nuk është unike. Më shumë se 130 studentë të RCA kanë akuzuar shkollën për humbjen ose dëmtimin e punës së tyre gjatë bllokimit, sipas sindikatës së studentëve të universitetit.

Arabella Hope – një piktore profesioniste,  e cila u bashkua me MA për të zhvilluar më tej punën e saj – humbi të gjithë përmbajtjen e studios së saj, duke përfshirë vepra arti nga karriera e saj para kursit. “Humbja ka qenë dëshpëruese dhe beteja për të marrë përgjigje ka qenë e pafund”, thotë Hope, duke vlerësuar se vlera e punës dhe materialeve të saj të humbura tejkalon 20,000.

Si rezultat, Hope  po udhëheq një fushatë studentore për të kërkuar kompensimin e duhur nga RCA. “Ne kemi një lëvizje të madhe të studentëve dhe mbështetësve të prekur,” thotë ajo, duke vënë në dukje mbështetjen e përhapur në mediat sociale. Razavi, për një, thotë se ajo është krenare që është pjesë e aksionit kolektiv dhe ishte frymëzuar për të folur nga fushata e Hope, duke ndarë punën me Guardian në një histori të botuar në fillim të kësaj jave.

Në fakt, vetëm pasi Guardian iu drejtua RCA-së për koment, universiteti u dërgoi studentëve planet e tij për “kompensim të kufizuar” (i cili do të mbulojë pajisjet, materialet dhe sendet personale të humbura).

“Puna e studentëve RCA është me rëndësi të madhe për kolegjin,” i tha gazetës një zëdhënës i RCA. “Na vjen keq që një numër i vogël studentësh na kanë kontaktuar për sendet e humbura ose të dëmtuara si rezultat i procesit të paketimit të studiove në fund të vitit akademik 2020”. /demokracia/ KultPlus.com